Érzelmek viharában


"Boldog ember az, aki a kísértés idején kitart, mert miután kiállta a próbát, elnyeri az élet koronáját, amelyet az Úr megígért az őt szeretőknek."



Tudod, hogy nagyon sokszor érzelmi manipulációnak esünk áldozatul? Nem véletlenül mondja Jakab apostol, hogy boldog az, aki a kísértésben kitart, azaz nem enged a kísértésnek.

A kísértés, vagyis a rosszra csábítás érzelmi szempontból azzal a logikával működik, hogy most azonnal tedd meg, elégítsd ki a vágyad, mert csak akkor lehetsz boldog. Ha pedig nem engedsz a nyomásnak, akkor örökre boldogtalan leszel..., (de minimum éhen halsz). Ott és akkor ezek az érzések nagyon valóságosak és intenzívek.

Szokták mondani: érzésekkel nem vitatkozunk. Magam is úgy gondolom, hogy nagyon fontos tudatosítani és tiszteletben tartani az érzéseket, ám érdemes – minden esetben – egy kicsit eltávolodni és messzebbről, más nézőpontból is meglátni őket és a helyzetet. Önmagában az érzéseink elnyomása csak azt eredményezi, hogy a legrosszabb pillanatban veszik át az irányítást, ráadásul megsokszorozódott erővel…

Ha sikerült az eltávolodás, akkor valószínűleg elmondhatunk magunknak ilyen mondatokat például: Most úgy érzem, hogyha ezt nem eszem meg azonnal, akkor éhen fogok halni, de azért ez nem valószínű, mert van rajtam elég tartalék… vagy: Most úgy érzem, soha többé nem lehetek boldog, ha nem adom át magamat ennek a (tiltott) kapcsolatnak, de van egy gondviselő Istenem, aki a legjobbat akarja nekem és érdekli a boldogságom. Ha tehát benne bízom, leszek még boldog…

Egészen extrém helyzetekben is segítséget jelent, ha nem csak az érzéseink oldaláról látjuk az élethelyzeteinket. Jézus a 40 napos böjt után rátörő éhségérzete ellenére is hittel rá tudta bízni magát a gondviselésre (l. Máté evangéliuma 4.2-4,11)… József teljesen kiszolgáltatott rabszolgaként is ellene tudott állni a csábításnak, mert a gazdája és Isten szempontjából is látta a helyzetet (l. Mózes 1. könyve 39.6-9).

A kísértés feletti győzelem kulcsa az, hogy mire tekintek. Rövidlátóan csak az itt és most gondolatait, érzéseit látom és érzem, vagy előre tekintek, s megragadom a jövőt is? (vö. Jeremiás siralmai 1.9, Ésaiás 53.11)  

Legyen áldott a napod, s ne feledd: az éremnek mindig két oldala van. Minden kísértés egyben a hűség próbája is!





Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet