Ha változást akarsz....


„Ha tehát feltámadtatok Krisztussal, azokat keressétek, amik odafent vannak, ahol Krisztus van, aki Isten jobbján ül. Az odafennvalókkal törődjetek, ne a földiekkel! Mert meghaltatok, és a ti életetek el van rejtve Krisztussal együtt Istenben. Mikor Krisztus, a mi életünk megjelenik, akkor vele együtt ti is megjelentek dicsőségben.”

Pál levele a kolosséiakhoz 3.fejezet 1-4.vers

Ha tehát feltámadtatok…”, vagyis meghaltunk? Kicsit merész kijelentés, nem? Kezdjük ott, hogy feltudunk támadni a halálból ebben a földi életben? Az nem csak Krisztus életében valósult meg?

Nos, kedves Olvasó, Pál apostol itt nem kevesebbre vállalkozott, mint arra, hogy feltárja egy új élet elindulását, kialakulását, tehát a folyamatot, amikor valami új jön létre. De milyen is ez az új élet és hogyan érhetjük el?

Ha kicsit visszatekintünk az előző fejezetre, akkor megállapítható, hogy Pál a testre irányítja a figyelmet, vagyis azokra a dolgokra, amelyeket a külvilág lát, olyan tevékenységekre, amelyen keresztül az ember önmagát próbálja megváltani vagy megváltoztatni. Ez azonban sikertelen. Miért? Pál elmondja, hogy ezek csupán emberi dolgok, amelyek nem vezetnek máshoz csak önteltséghez és értékük aligha van. A valódi változás valami teljesen más, éppen ezért teljesen máshol kell keresni. Az írás alapján a változás fentről jön és belülről kezdődik. Ez egy teljesen új irány, hiszen ha belegondolunk, akkor a legtöbb ember úgy lendül neki a változásoknak, hogy átalakítja a környezetét, önmagát, sőt néha még a családját, barátait is megakarja változtatni, de mindez sikertelen. Önmagunk külső megváltoztatása nem lehetetlen, a környezetünk átalakítása pedig kifejezetten jótékony tud lenni, de mindezek nem garantálják a tartós változást magunkra nézve. Ideig-óráig minden fenntartható, de a lelkesedés és a vágyódás az új után idővel kifakul és nem marad más csak a csalódás önmagunkban.

Pál azt tanácsolja, hogy az „odafennvalókkal törődjetek”, mit jelent ez? A napokban emlékeztünk meg Jézus Krisztus születéséről, arról az ajándékról, amelyet Isten adott nekünk. Jézus egész élete és munkája elmondható egyetlen szóval: felülről. Többször is hangsúlyozta, hogy fentről érkezik az élet, az ajándék, az újjászületés. Mi úgy gondolkodunk, hogy a földről, kívülről indulunk neki a dolgoknak. Jézus ellenben az égből indult, megnyitotta azt számunkra akkor, amikor megszületett hozzánk. Jézus a kulcs az új élethez. Visszatérve a fenti kérdéshez, feltudunk támadni ebben a földi életben? A válasz: igen. A lelkünk szenvedhet, haldokolhat, sőt akár meg is halhat az élet terhei miatt. Viszont Krisztus képes arra, hogy újjá élessze a lelkünket és ezzel új életet adjon nekünk.

Az új év küszöbén, ha új életet akarsz kezdeni, tekints előbb fel. Lassú folyamat lesz? Igen. Lesz-e látványos változás rövid időn belül? Nem. Tartós lesz? Igen. A kérdés már csak az, hogy akarod-e a változást?

Áldott napot és áldott új évet kívánok szeretettel mindenkinek!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet