Isteni kölcsön


”Akkor ezt mondtam: Nem helyes, amit műveltek. Hát nem akartok istenfélő életet élni, hogy ne gyalázhassanak bennünket a pogány népek, a mi ellenségeink?! Én magam, a rokonaim és a legényeim is kölcsönöztünk nekik pénzt és gabonát; mi elengedjük nekik ezt a tartozást. Ti pedig adjátok vissza nekik még ma mezeiket, szőlőiket, olajfakertjeiket és házaikat, sőt a kölcsönadott pénznek, gabonának, bornak és olajnak a kamatát is! Azok így feleltek: Visszaadjuk, nem követelünk tőlük semmit! Úgy teszünk, ahogyan kívánod. Ekkor összehívtam a papokat, hogy eskessék meg őket, hogy így fognak eljárni.”


Amikor azt mondom uzsora kamat, lehet, hogy sokan csak távoli történeteket hallottak róla, nem tudják teljesen megérteni mit is jelent. -Segítek! Semmi jót. Ha arról beszélünk, hogy milyen hitelt érdemes kerülni, talán mindannyiunknak eszébe jut a svájci frankos kölcsön. Na az uzsora kamatos kölcsön még ennél egy kicsit rosszabb. Persze ezzel a legnagyobb probléma akkor van, ha én vagyok a kölcsönt felvevő fél, és nem a kölcsönt adó.

Ahogy Nehémiás hazatér, látja, hogy a nép szegényebbik rétege mindenét eladja (még saját életét is, rabszolga lesz), hogy életben tarthassa a családját, míg a jómódú réteg éli világát, mert csak a kamatból annyi vagyona van, amennyit nem szégyell. Ekkor lép közbe Nehémiás.

Nem hiszem, hogy túl sokan kerülünk abba a helyzetbe, hogy ilyen kölcsönt adjunk, de a tanulság számunkra is élhet. Nem csak az anyagiakról van szó. Amikor segítesz, ne várj viszonzást! Ne azért segíts, hogy majd később kamatostul számon tudd kérni! Segíts csak azért, hogy segíts! Annak aki Istent követi elég szeretet van a szívében, hogy másoknak is jusson belőle. Segíts azért, mert szeretsz!

Istent követni annyit jelent, hogy viszonzás nélkül is szeretek, kamat nélkül is adok, köszönet nélkül is segítek.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia