Az Isten fiai


"
Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.

Rómabeliekhez írt levél 8. fejezet 14. vers

"Fiam!" - szólt a bácsi a lányához. Először egészen meglepődtem gyermekként, amikor ezt hallottam, és azt hittem, hogy már biztosan túl öreg a bácsi ahhoz, hogy teljesen képben legyen, elvégre a szülők a gyermekeik neveit is keverni szokták... Csak jóval később világosodott meg, hogy ezt a kifejezést egészen különleges értelemben használják, ahhoz az először érthetetlen kérdéshez hasonlóan, hogy "hány családod van?" Utóbbi annyit tesz a balatonfelvidéki szlengben, hogy hány gyermeked van, de ehhez is kellett némi gondolkodási idő, míg gyermekként megértettem.

A Bibliában is találhatunk néhány érdekes kifejezést, amik megértése szintén igényel némi gondolkodást. Ott van például az elsőszülött kifejezés. Hogyan lehet, hogy például Dávidot, aki családjában a legkisebb volt, a Biblia elsőszülöttnek mondja. Vagy hogyan lehet, hogy Izsák, aki Izmáel után született, mégis elsőszülött? A megoldás az, hogy az elsőszülött nem egyszerűen az először született gyermeket takarja, hanem azt, akinek a jogi státusza az, hogy ő az első számú örökös. Milyen jó tudni, hogy Jézus követőit is az elsőszülöttek egyházának nevezi a Biblia!

Isten fiának lenni is egy különleges kiváltság, egy privilegizált státusz. "Akik pedig befogadták, azoknak hatalmat adott arra, hogy Isten gyermekeivé (eredetiben: fiaivá) legyenek; mindazoknak, akik hisznek az ő nevében, akik nem vérből, sem a test, sem a férfi akaratából, hanem Istentől születtek." (János 1:12-13.) Isten fiává csak egyféleképp válhat bárki: hisz Jézusban, az Isten Fiában, és elfogadja a Szentlélek közösségét, és rajta keresztül Jézus jelenlétét. Ez a lét egy új élet, egy boldog és jobb létezés!

Ha ma megkérdeznék, hogy kinek a fia vagy, mit válaszolnál?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet