Atomi változások


"újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett."


Az emberek nem változnak. Legalábbis nem egyik pillanatról a másikra, és nem jelentős módon. Különösen nem külső, más emberek általi behatásra. Ez annyit jelent, hogy bármennyire is szeretnéd, a házastársad nem fogja levetkőzni a legbosszantóbb tulajdonságait egyik napról a másikra, függetlenül a nyaggatásodtól. Ugyanígy, varázsütésre te sem vagy képes a változásra, bármennyire is jó kereszténynek, hívő személynek, tanulásra és változásra képesnek is gondolod magadat. Mert az emberek nem változnak. Csak hosszú és kemény munka árán. 

James Clear Atomi Szokások című, nagy sikerű könyvében arra keresi a választ, mi a módja a rossz szokásaink jókkal való helyettesítésének, és hogyan lehetünk minden nap csupán egy százalékkal jobbak, mint előtte. A tanácsai hasznosak úgy a napi testmozgás komolyan vételét, a rendszeres Istennel töltött időt, mint a jellemünk fejlesztését tekintve. Egy alkalommal azt írja: "a szokásaid függnek attól a szobától, melyben éppen vagy, és az előtted lévő jelzésektől is." Ha például le akarsz szokni a dohányzásról, nem érdemes papírzsebkendőért a sarki dohányboltba menned, hiszen úgy a helyszín, mint a boltban lévő triggerek (reakciót kiváltó ingerek) ellened fognak dolgozni a célod elérésében.

James Clear könyve jól leírja ugyan, de ő sem mond semmi újat, csak azt, amit Pál apostol már kétezer évvel korábban a szívünkre helyezett: ha mégis változtatnál, kezdd a lelkedben és az elmédben. Miért?

Újulj meg a lelkedben: A változás egy szívből induló folyamat. Amíg nem kéred Istent, hogy segítsen, egyedül vagy, és százszor nehezebb dolgod van, mint vele lenne. Ha a lelkedet jó vágányon indítottad el, az már fél siker.

Újulj meg az elmédben: Ha minden korábbi alkalommal sikertelenül próbáltál változni, akkor a hiba benned van. A kipróbált eszközök nem működnek. Új eszközökre van szükség. Mindenek előtt a gondolati szinten. Ha sikerül megváltoztatnod a gondolkodásodat, már nem tévesztheted el a célt.

Újulj meg, mert Isten jobbnak teremtett: Isten valóságos igazságban és szentségben teremtett meg téged; az, ami most vagy, mindig fejleszthető. És az, hogy soha nem leszel tökéletes, ne tántorítson el! Hiszen a tökéletességben mi az izgalmas? Az utazás a lényeg, nem a megérkezés!

Változz, mert erre lettél teremtve!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet