Mi lehet a hegyeknél stabilabb?


"Mert a hegyek megszűnhetnek, és a halmok meginoghatnak, de hozzád való hűségem nem szűnik meg, és békességem szövetsége nem inog meg – mondja könyörülő Urad."

Ézsaiás 54. fejezet 10. verse

Valószínűleg legtöbben láttuk a 2012 című filmet. Előttünk vannak a jelenetek, ahogy a szárazföld elkezdett hullámzani, mintha víz volna, vagy ahogy a Himalája csúcsai felett átcsapott a szökőár, magával sodorva mindent. Persze tudjuk, hogy ez csak egy a sok világvége film közül, és ami benne történt, csak a fantázia terméke. Ilyen dolgok igazából nem történhetnek.

Ézsaiás könyvében azonban arról olvastunk, hogy a hegyek megszűnhetnek, és a halmok meginoghatnak… Akkor lehet, hogy mégis?

Gyermekkoromban az egyik legnagyobb vágyam az volt, hogy egyszer eljussak Afrikába, és a szabadban megnézzem azokat a nagy állatokat, amiket mi, európai halandók inkább csak a könyvekben, a tévében, meg az állatkertben láthatunk: az elefántot, a zsiráfot, az oroszlánt, a zebrát, a leopárdot és társaikat. Nos, Isten még az ilyen gyermeki vágyakat is megjegyzi, ezért felnőttként kétszer is jártam Tanzániában. Néhány hetes missziós munka után ajándékként mindkét alkalommal egy-egy napos szafarin vehettem részt a Ngorongoro Nemzeti Parkban… a NAGY állatok között! Ezt szerintem nem lehet megunni, akármikor megismételném!

A Ngorongoro egy átlagosan kb. 18 kilométer átmérőjű kráter, mely különös módon keletkezett. A geológusok szerint a helyén valamikor egy, a Kilimandzsáróhoz hasonló, 5-6000 méter magas vulkán volt, amely egy hatalmas kitörést követően összeroskadt. Így alakult ki a mai, majdnem sík medence, és az azt körülölelő, kicsit több, mint 600 méter magas, majdnem kör alakú perem (a tengerszinttől számítva majdnem 2300 méter magas). Az egyik nap még ott volt a hatalmas hegy, a másik nap már csak a rá emlékeztető kráter. (Ehhez kicsit hasonló, ami 1980-ban a Szent Ilona tűzhányóval történt, erről filmfelvételek is vannak.) Megszűnhetnek a hegyek? Vagy ez csak a világvége-fantáziálás terméke?

Igen, a hegyek megszűnhetnek – ahogy azt a próféta könyvében olvastuk, – de Isten hűsége és velünk kötött békeszövetsége nem változik meg soha (s hogy ezt mennyire komolyan gondolja, azt jól mutatja az, amit Jézus Krisztusban tett értünk). Mert ezeknek szilárdabb alapja van, mint a Ngorongoro helyén egykor állt hegynek, vagy a Himalájának: Isten irántunk való változhatatlan szeretete. Bármi történhet velünk, bármit tehetünk, Isten hűsége és irántunk való jóakarata változatlan marad! Jó egy ilyen Istenhez tartozni!

 

 

 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet