Akkor...


 "Gyógyíts meg, URam, akkor meggyógyulok, szabadíts meg, akkor megszabadulok, csak téged dicsérlek."

Jeremiás próféta könyve 17. fejezet 14. verse


A betegséggel először gyermekkorban találkozunk és innen jön az is, ahogy gondolkodunk róla. A betegség viszonylag hamar jön, rosszul érezzük magunkat, mivel lázasak leszünk, levertek, sokszor köhögünk is. Esetleg fáj valahol. Ezért a szüleink elvittek minket az orvoshoz, aki meghallgatta a panaszokat, megvizsgált bennünket, majd felírta a gyógyszert. Ha azokat beszedtük és betartottuk az egyéb utasításokat egy pár nap alatt, esetleg egy hét alatt meggyógyultunk és már minden rendben is volt. Annyira belénk égett ez a gondolkodás a bajokról, hogy a mai, modern, komplex betegségekkel alig tudunk valamit kezdeni. Sajnos a mi világunkban a legtöbb megbetegedésnek már nem egy oka van. Pedig olyan sokan keresik a rák ellenszeré, vagy szeretnék megtalálni azt a pirulát, ami megvéd az infarktusoktól, vagy meggátolja cukorbetegség kialakulását, elkerülhetővé teszi a szív és érrendszeri betegségeket. De ilyen gyógyszer, csodaszer sajnos nem létezik. Hiába is találnak fel újabbnál újabb készítményeket a legtöbb csak a pénztárcánkon segít, hogy könnyebb súlya legyen.

A mai betegségeink java része életmódbetegség, vagyis helytelen életmódunkból fakad. Túl sokat eszünk, keveset, vagy egyáltalán nem mozgunk, alig vagyunk megfelelő időben napon és friss levegőn. Nem tudjuk kezelni a sok stresszt, ami bennünket ér. Az élelmiszerek minősége is sokat romlott, mert előnyben részesítjük a gyorsan elkészíthető ételt, a gyors kajákat a teljes élelmiszereknél. Italaink rengeteg cukrot tartalmaznak és már pihenni sem tudunk megfelelően, nem beszélve a káros szokásainkról. Ezért már régen nem elég az okozott károkra egyetlen pirula! Egyetlen gyógyszer képtelen helyrehozni a szervezetünkben mindazt, amit elrontottunk. De mit tehetnénk?

A mai bibliaversünk szerint mindez, csak egyetlen dolgon múlik: Akkor gyógyulunk meg, ha Ő, az Úr, ami Istenünk gyógyít meg minket és akkor leszünk szabadok a pusztító szokásainktól, ha Ő szabadít meg minket!

Menjünk hát a Nagy Orvoshoz, a mi Gyógyítónkhoz, Aki annyira szeret minket, hogy a mi testünket tette Lelke templomává és ezért bölcs, egészségügyi tanácsaival rendelkezéseivel valóban képes bennünket megőrizni egészségben. Természetesen csak akkor, ha hallgatunk rá. Keresd hát a Biblia egészségre vonatkozó szavait és tartsd be azokat!

"Ha engedelmesen hallgatsz Istenednek, az ÚRnak szavára, és azt teszed, amit ő helyesnek tart, figyelsz parancsolataira, és megtartod minden rendelkezését, akkor nem bocsátok rád egyet sem azok közül a bajok /betegségek/ közül, amelyeket Egyiptomra* bocsátottam. Mert én, az ÚR, vagyok a te gyógyítód." (Mózes második könyve 15. fejezet 26. vers)

* A párizsi kutatások szerint, amiket az egyiptomi mumifikált testeken végeztek a Mózes korabeli egyiptomiak hasonló betegségekben szenvedtek, mint korunk emberei.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia