Teher alatt nő a pálma


 "Jó, ha a férfi már ifjúkorában igát hordoz."

Jeremiás Siralmai 3. fejeet 27. vers


Az élettelen dolgokat minél többet használják, annál jobban elhasználódnak és tönkremennek. A tárgyakkal ellentétes módon az élőlények izmai annál jobban fejlődnek, minél többet és minél nehezebb feladatra használják őket. Tudtad, hogy az izomnövelés egyik alaptörvénye, hogy annál jobban nő az izom, minél nagyobb a megmozgatott súly volumene? Vagyis, ha valaki megmozgat naponta három tonnát munka közben, sokkal nagyobb izma lesz, mint annak, aki csillogó 80 kilogrammos súlyzókkal emel négyszer hatos sorozatot. Ez a szabály érvényes a lelki nehézségekre is. Aki megküzd egy nehézséggel, az felnő ahhoz a kihíváshoz, és legközelebb sokkal könnyebben győzi le. Ez igaz a kísértésekre és az élet nehézségeire is.

Jeremiás az iga képével egészen a végletekig feszíti a fenti elvet. Hogyan lehet a növekedés eszköze egy iga, amit normális körülmények között az állatok nyakába tettek, hogy fizikai munkát végezzenek? hogyan lehet győztesen kikerülni az igából, amit a hódító babilóniaiak helyeznek bilincsként az ifjú nyakába, és a választása csak annyi, hogy vagy elhordozza a rabságot és túlél, vagy elutasítja és meghal? 

A legszörnyűbb megpróbáltatás is lehet a növekedés eszköze. Nem az iga jó Jeremiás szerint, hiszen az a rabság és szenvedés szörnyű valósága és jelképe. Jeremiás mégis ezt tanácsolja: "Üljön hát magányosan, és maradjon néma, amikor ráteszik! Hajtsa porba fejét..." (28-29 vers) Ha itt véget érne a tanács, akkor minden bizonnyal mindenki nagyon rossz tanácsadónak tartaná őt. A mondat vége azonban ez: "...talán van reménysége! Tartsa oda arcát, ha ütik, tűrje el, ha gyalázzák! Mert nem vet el örökre az Úr." (29-31) A rabság megmásíthatatlanságának valósága bármennyire is ránehezedik és összetöri is az iga hordozóját, egyben szembesíti azzal, hogy vannak terhek és vannak megpróbáltatások, amikkel szemben saját erőnk tehetetlen. Ez a felismerés segíti az ifjút, hogy Istenhez forduljon, és tőle várjon megoldást és szabadítást.

Bármi nehezedjen ma iszonyú teherként a szívedre és életedre: nézz fel! Mert van egy Isten, aki hallja a sóhajod!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet