Győzelem az ígéretekbe vetett hit által

"
Ezt mondja az ÚR: A kegyelem idején meghallgatlak, a szabadulás napján megsegítelek. Megőrizlek és megajándékozom általad szövetségemmel népemet, hogy te állítsd helyre az országot, és oszd szét az elpusztult örökséget."


Az új szövetség jelképe a kenyér és a szőlőlé, Krisztus testére és vérére utal (vö. 1Kor.11.23-25). Jézus otthagyta a mennyei trónt, hogy emberré legyen és az ember helyébe lépjen megváltóként. Isten őt, aki „bűnt nem ismert, bűnné tette értünk” (2Kor.5.21), hogy velünk ne kelljen a bűneink szerint bánnia. Felfoghatatlanul nagy volt az ár. 

A 22. Zsoltár segít bepillantani a keresztre feszített Krisztus legmélyebb lelki szenvedéseibe. „Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engemet? Távol van megtartásomtól jajgatásomnak szava. Én Istenem, kiáltok nappal, de nem hallgatsz meg; éjjel is és nincs nyugodalmam.” (Zsoltár 22.2-3) Az Atya, aki mindig Krisztussal volt, hiszen ő mindig összhangban volt vele, elhagyta Krisztust. Kizárta őt a békességből, és át kellett élnie a bűn kárhoztatását. Jézus megszabadított bennünket a kárhoztatástól azzal, hogy magára vette bűneinket, azok ítéletét. Őt érte mindaz, ami minket illetne. Számunkra ez a kegyelem ideje és a szabadulás napja. Krisztus úgy halt meg a kereszten, mint a bűn hordozója. A kárhoztatás nem enyhült halála pillanatáig. Az Atya nem szólt hozzá, nem küldött angyalt, hogy levegye a keresztről… Jézus számára kapaszkodót azok az ígéretek jelentettek, amelyek erről a napról szóltak (vö. Ésaiás 53.6-12). Isten azt ígérte neki: meghallgatlak, megsegítelek, megőrizlek, általad megajándékozom szövetségemmel népemet, te leszel az, aki majd helyre állítja az országot, te leszel az, aki majd szétosztod az örökséget. Jézus hit által győzött: teljesen rábízta magát az Atyára, nem szállt le a keresztről, hanem odaadta az életét értünk, bűnösökért. Az Atya pedig feltámasztotta őt a halálból, és „felmagasztalta őt, és ajándékozott neki oly nevet, amely minden név fölött való.” (Fil. 2.9)

Az ígéret első fele már beteljesedett, Krisztus által Isten szövetséget kötött népével. Az ígéret második fele hamarosan teljesedik: Krisztus helyreállítja az országot, és kiosztja népének az örökséget. Ő a mi megtartónk és Ő a mi szabadítónk. Becsüljük meg az árat, amit megváltásunkért fizetett, és bízzuk rá teljesen magunkat!

Legyen áldott a napod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet