Az élet vize


„De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne.”


Van kedvenc bibliai történeted? Több is akár? Nos, nekem ez az egyik. Ez az a történet, amiben egyszerre van jelen a kirekesztettség és az elfogadás. A gyűlölet és a szeretet. Jézus egy beszélgetés közepén teszi ezt a kijelentését és elolvasva a történetet rájövünk arra is, hogy miért tartotta fontosnak elmondani.  A Bibliában a víz sokféleképpen jelenik meg. Leggyakrabban valami újnak, valami frissítőnek az előjele. Olyasmi, mint a nagy nyári melegben inni egy nagy pohár hideg vizet. Csakhogy, ez a víz nem elillanó hatású! Jézus valami többről beszél. Azt mondja, hogy „örök életre buzgó víz forrása”. Mit jelenthet ez?

Annyi mindenre vágyunk ebben az életben. Vágyunk arra, hogy elfogadjanak, befogadjanak, tartozzunk valahova, megtaláljuk a helyünket, szeressenek, támogassanak álmainkban, bátorítsanak. Sok olyan dologra áhítozunk, amelyeket nem feltétlen biztos, hogy megkapunk. Legalábbis ezen a földön. Ha már valaha érezted, hogy a fentiek közül hiányzik valami, hiányzik az elfogadás vagy a szeretet, akkor jó hírem van: Jézus megadja! Mindent megad, hiány nélkül!  Kicsivel odébb, egy másik bibliai szakasz így ír: „Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyék! Aki hisz énbennem, ahogy az Írás mondta, annak belsejéből élő víz folyamai ömlenek.” (Jn.7:37-38) Olyan csodálatos! Jézusnak nem kell magyarázni, hogy mire van szüksége a lelkünknek. Ő nem azt várja el, hogy hosszas litániákat zúgjunk arról, miért vágyunk annyira a szeretetre vagy az elfogadásra. Ő egyszerűen kielégíti a „szomjúságunkat”. Na de nem akárhogy! Elsőként: soha többé nem szomjazunk meg! Tehát, nem vágyunk más elfogadására, nem akarjuk görcsösen azt, hogy mások szeressenek, hiszen tudjuk, hogy a világ Megváltója szeret és ez épp elég kielégítő tudat. Másodszor: „annak belsejéből élő víz folyamai ömlenek”. Nem áll meg benned. Nem egy állott víz fog benned körbe-körbe forogni, hanem áramolni fog egy örök körforgásban.  Jézus adja neked, te pedig tovább adod azoknak, akiknek szükségük van rá. Bemutatod, hogy te mit kaptál Istentől és ez gondolkodásra sarkallja a környezeted. Pont, mint annál az asszonynál, akitől indult a történet.

Te ittál már ma?

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet