Tehetsz jobbat.


"Inkább keressétek az ő országát, és ráadásul ezek is megadatnak nektek."

Lukács evangéliuma 12. fejezet 31. vers


Mennyire fontos nekünk, magyaroknak, hogy mit veszünk fel? Lehet, te azt mondod: Nekem nem lényeges, csak jó és tartós legyen. De figyelj csak egy kicsit!

2018-ban a legnagyobb divatcég éves forgalma elérte hazánkban a 47 Milliárd forintot, míg a top 25-ben levők is elérték az évi 10 Milliárd forintot. Szomszédunkban, Ausztriában a textilipar 2018-ban 2,5 milliárd eurós üzlet volt, amiből a kész ruhák forgalma 970 millió eurót tett ki. Világviszonylatban mindössze 20 cég osztozik a divatvilág összbevételének 97%-án. Ez azt jelenti, hogy az éves nyereségük meghaladja az 1 milliárd dollárt. Ilyen például a spanyol Inditex (Zara) 4,1 milliárd dollár éves nyereséggel, vagy az amerikai Nike cég az éves 3 milliárd dolláros nyereségével. De az élvonalban találjuk a svéd H&M (1,28M dollár) márkát és a német Adidas-t (1,06M dollár) is. A világ leggazdagabb divatguruja, a Louis Vuitton főnöke  - többek között övé a Christian Dior márka is - vagyona nem nyilvános. De a második és a harmadik leggazdagabb tulajdonosok vagyona már tíz évvel ezelőtt meghaladta a 7,6-8,2 milliárd dollárt. Mit gondolsz, miért? Mert az emberek nagyon, nagyon sokat költenek ruhákra. Igencsak megválogatják, hogy mit vegyenek fel és általában egyre inkább a megbízhatónak vélt márkák mellett döntünk. Vagyis a nyugati társadalom többségének igenis számít, hogy mibe öltözik. ehhez pedig sok pénz kell.

Mennyire fontos, hogy mit eszünk? Megfigyelted már, hogy egyre több a gasztro-realiti a tévécsatornákon? Főzős műsorok tömkelege készül naponta és jut el a nagyközönség szeme elé. Azzal foglalkozunk, hogy mit esznek a sztárok és a celebek és hogyan főzik meg azt. De arra is kíváncsiak vagyunk, ha a sztárséfek csatáznak egymással. Felkapott lett a sütik és a torták világa is! Itthon kis hazánkban, egy 2019-es cikk szerint az élelmiszeripar nyeresége pár éven belül megduplázódott: az árbevétel meghaladta az 1300 milliárd forintot! 

Mindezekből is láthatod, az embereknek nem csak külföldön, de itthon is fontos, hogy mit esznek, mit isznak, mit vesznek fel. Rengeteget dolgozunk és rengeteget fizetünk ezekért a dolgokért és sajnos sokszor aggodalmaskodunk is miatta. Mert nekem nem jutott az, ami a másiknak, nem volt rá annyi pénzem, ezért az olcsóbbal kellett beérnem. De pontosan tudjuk már, hogy olyan világban élünk, ahol a szükségleteinket mesterségesen generálják. Mit tehetnénk mindezzel szemben?

Itt az ideje, hogy megálljunk és elgondolkodjunk. Nem csupán azon, hogy egy jelentős kisebbség luxusa teszi szegénnyé és kifosztottá a világot, mert ez - bár igaz - de elkeseredésen és lázongáson kívül nem vezet sokra. Inkább azon, hogy a Szentírás itt is kiutat tár elénk. Ott van a keresztények egyik fő erénye: a megelégedés. Azon túl pedig az áldott és fentebb olvasott Krisztusi szavak. Keressétek - de ne a pénzt, ne a boldogulást, ne a luxust, hanem az Isten országát! Legyen ez az első helyen! Kerüljön oda, ahová való! Arra a helyre, ami megilleti. Ha megtesszük ezt, akkor cserébe számíthatunk Isten gondoskodására is. Erre utal a megadatik kifejezés. Enyém lesz, amire szükségem van, de nem a saját forrásomból, nem a saját erőmből, hanem máshonnan. Az Isten tárházából. A tanulság? Alkoss megfelelő értékrendet és tedd előre Istent! Légy elfogadó és elégedj meg azzal, ahogy Ő betölti szükségleteidet! Higgy a gondviselésében!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet