Barátok kedves szavai

"Az olaj és a jó illat vidámít, de a jó barát lélekből jövő tanácsa is."


Kösz, megoldom egyedül.
Ez a három szó okozza a világ legtöbb problémáját. Mind “magányos farkasok” vagyunk az élet vadászmezején, és nem fogadunk el segítséget senkitől. Nem is igazán tanulunk meg tanácsot kérni, és kapni — sokszor ahelyett, hogy megköszönnénk azt, úgy érezzük, kritizálnak bennünket. Pedig ennek nem így kellene lennie. A jó barát arra való, hogy őszintén megmondja, mi a helyzet. Helyre tegyen, ha valamit rosszul gondolok, vagy támogasson, amikor jól döntök. 

Aki szakállat növeszt, tudja, hogy nincs rosszabb, mint a viszkető arcbőr. Hogy mire van szükség a szakáll alatt kiszáradt bőr hidratálásához? Olajra. Olajat (többnyire olíva olajat) használtak — és használnak — keleten a szakállas férfiak, és a kiszáradt kezű nők is. A jó illat pedig egyértelmű — mind élünk valamiféle illatszerrel, legyen az a tusfürdőnk, a dezodor, a parfüm, vagy az after shave. Egy jó illat, egy kellemes, puha bőr érzése...
A Példabeszédek könyve bölcse is erről ír: a jó barát őszinte tanácsa olyan, mint a testápoló meg az illatgyertya. A lelkedig hatol.

Mikor volt legutóbb, hogy megálltál egy pillanatra, és elgondolkoztál rajta, hogy vajon a barátod mit szólna ahhoz, amit tervezel? Mikor kérdezted meg a barátodat, hogy mit gondol az életed csip-csup dolgairól? Nem a házastársadat, aki veled együtt van a dologban. Aki benne van, az nem igazán lát messzebb, mint maga a helyzet. Ezért nem tudsz egyedül jó döntéseket hozni. Kell az a másik — a barátod. Ő madártávlatból látja az életedet, látja az összefüggéseket, és tud elfogulatlanul gondolkozni. Ki az, akihez őszintén odafordulhatsz egy-egy jó tanácsért?

Nem oldod meg egyedül: eddig se nagyon oldottad meg. De nyugi! Erre valók a barátok.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet