A bölcs ember ereje

“A bölcs férfi erős, és a tudós ember nagy erejű.”



Ma egy információs háború dúl, és talán észre sem vesszük. Minden arról szól, hogy minél előbb, minél több információhoz jussunk. Amikor otthon elmegy az internet, és ezért nem tudom megnézni a legújabb eseményeket, azt, hogy mi történt a nagyvilágban, tragédiaként élem meg. Napjainkban hihetetlenül fontossá váltak az információk, szóval megértjük, hogy ez a mondás mit jelent. Kérdés viszont, hogy valóban ezt jelenti, vagy valami egészen mást?




Mit jelent a Bibliában a bölcs szó? Számunkra azt jelenti, hogy valaki okos, de amikor a a Szentírásban olvassuk, akkor nem pont ezt jelenti. Valójában a korabeli értelmezés szerint a bölcs az az ember, aki gyakorlati tudással rendelkezik. Az ács, aki jól végzi a munkáját, az bölcs. A szabó, aki jó öltönyt varr, bölcs. A kovács aki ügyesen dolgozik, bölcs. Aki kapott egy ajándékot, van tehetsége valamihez, és azt hasznosítja is, az bölcs.




Hasonló ehhez a tudós. Nem arról van szó, hogy egy elméleti tudással rendelkező ember nagy erejű, hanem az, aki a képességeit kamatoztatja, foglalkozik vele, és tapasztalatot szerez. A tudós ember itt nem az, akinek van valami szakterülete, amiben elérte a doktori címet. Közvetlen tapasztalatot jelent. Minden sallangot nélkülöző megismerést. Azt jelenti, hogy az a tudás, amit az illető megszerzett, nem pusztán könyvekből, hanem az életből ered.




A bibliai bölcsesség és tudás nem az információkról szól. Persze tanulni kell, és fontos. Informálódni kell, ez is fontos. Itt viszont nem erről van szó. Az a bölcsesség, és tudás amit itt olvasunk más felé irányul. Isten megismerése nem lehet egyszerű olvasott információ halmaz. Ha pusztán ennyi számunkra, akkor az egész csak mese. Ha viszont megélt tapasztalati tudás, akkor erő van benne. Ha az életemben tapasztalt, és megértett, sőt alkalmazott mindaz, amit Istenről tudok, akkor nagy erővel bír.




Isten azt akarja, hogy megismerjük. Nem csak papírból, hanem személyesen. A papírt el lehet tépni, de a tapasztalatot nem. Abban erő van.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet