Amit te szeretnél

"Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük, mert ezt tanítja a törvény és a próféták." 

Nézem a lányaimat a játékok között - már megint jól szétpakoltak... "Tessék, ő a legszebb baba, te vele leszel!" - hangzik a kisebbik hangja kedvesen, de határozottan. "Nem akarok babázni!" - válaszol a nagyobbik. Hiába, ő már tíz múlt, és már nem érdeklik igazán a babák. "Dehát ő a legszebb barbi! Miért nem kell?" "Mert nem kell..." - ezt már a tinikezdemény mondja. "De lehet az ő barátja Ken!" "De akkor sem kell! Nem akarom!" "Csúnya vagy! Ez a legszebb baba! És van ilyen cipője is - mutatja. Ezt is megkaphatod! Nem kell?" És a párbeszéd szinte a végtelenségig tud folytatódni. Mintha csak a Zöld sonkás tojást olvasnám Dr. Seusstól, amiben Nevem-Sam a címben szereplő furcsa színű, de amúgy finom ételeket akarja rátukmálni áldozatára, aki persze nem kér belőle.

És ekkor eszembe jut Jézus tanácsa: "Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük..." Hm.... Elgondolkodtató! Nem azt tegyétek velük, amit ti akartok, hogy tegyenek veletek, hanem úgyanúgy tegyetek velük. És ez nem ugyanaz és nem is mindegy! Gary Chapman Az öt szeretetnyelv című bestsellerében arról ír, hogy a legtöbb embernek természetesnek tűnik, hogy azt adja másiknak, amit maga is szeret. Ha szereti a gyengéd érintést, akkor ő is ilyet akar adni. Ha szeret ajándékot kapni, akkor ő is ajándékot ad. De mi van, ha az akinek adni akarja a szeretetét, az pont valami mást szeret? Valami egészen másra van szüksége?

Nem kevés önuralmat, bölcsességet és kitartást igényel megérteni a másikat, és azért mert szeretem, valami olyat adni neki, ami nekem nem természetes, nem magától értetődő. Beletenni az energiát, az időt, hogy megtudjam, mit akar igazán a másik. És mennyivel többe kerül megérteni a másikat akkor, amikor nincs szava, amikor nem érti magát sem. Milyen jó, hogy Istenről ezt írja a zsoltáros: "Uram, te megvizsgálsz és ismersz engem. Tudod, ha leülök vagy ha felállok, messziről is észreveszed szándékomat. Szemmel tartod járásomat és pihenésemet, gondod van minden utamra. Még nyelvemen sincs a szó, te már pontosan tudod, Uram." (Zsoltárok 139:1-4.)

Szóval ma, amikor elhatározod, hogy jó leszel a másikhoz - legyen a házastársad, a barátod, a munkatársad, vagy bárki, akivel összehoz a sors -, akkor ne azt add neki, amit te szeretnél tőle kapni, hanem találd ki mit szeretne ő! Ha pedig te sem vagy gondolatolvasó, akkor egyszerűen kérdezd meg: "Te mit szeretnél?"

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia