A misszióparancs

“Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.”

Jól ismert ige, és talán sokszor nem is figyelünk rá, mert tudjuk fejből. Egyszerűnek tűnik, de mégsem az, mégis tartogat magában új dolgokat, akár először, akár századszor olvassuk. Elemezzünk kicsit!

Jézus épp köszön el a tanítványoktól, mielőtt a mennybe menne, és ekkor hangzik el ez a mondat. Életének célja, hogy minden ember üdvösségre jusson, azon múlik, hogy tanítványai folytatják-e a munkáját. Isten terve attól a maroknyi embertől függ, akik akkor ott állnak, és nézik a Megváltójukat, ahogy távolodik tőlük.

Képzeljük el, mi történt volna, ha a tanítványok azt mondták volna, hogy ott maradnak, és inkább abban a körben amiben voltak, együtt dicsőítették volna Istent! Erről szól az első része a mondatnak. “Menjetek el…” Indulj el! Ne várd meg, amíg az összes csillagzat együttáll, hanem indulj el most! Isten követője nem lehet négy fal közé bezárva, várva a csodát, hanem igenis mozognia kell. Emberek között kell járnia, és élnie, hogy minél többen megismerjék a Megváltót.

Itt jön a második része: “…tegyetek tanítványokká minden népet…” Nem elég ha csak mész körbe-körbe, Látszódnia kell, hogy kinek vagy a követője. Nem annyit tettek a tanítványok, hogy elmentek mindenfelé, és jól érezték magukat, hanem mindent feltettek arra, hogy tanítványokká tegyenek másokat is. Mit jelent ez? Annyit, hogy úgy éltek, hogy már azzal hirdették Isten igéjét. Bármerre jártak, bártan vállalták, hogy kinek a követői. Nem csak léteztek a kegyelemben, és boldogok voltak emiatt, hanem az látszott rajtuk. Tanítottak mindenkinek. Bárkinek. Akivel találkoztak, és szóba állt velük, beszéltek a Megváltóról.

Végül pedig egy ígéret: “…íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” A legszebb ígéret. Nem csak a tanítványoknak szól. Nem csak nekik szól, hiszen a világ vége még messze volt akkor. Ez nekünk is szól. Jézus itt van velünk. Itt van köztünk, mert ő megígérte. Nem telhet el nap anélkül, hogy mellettünk ne állna, és vigasztalni próbálnia, támogatni, lelkesíteni, vagy épp inteni, tanítani.

Pont emiatt hirdessük mi is életünkkel kinek vagyunk a tanítványai!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet