A Lélek szerint élni

Ha a Lélek által élünk, akkor éljünk is a Lélek szerint. Ne legyünk becsvágyók, egymást ingerlők, egymásra irigykedők. 
Galata 5:25-26

„Azt mondta az orvosom, hogy ha szeretnék még néhány évig élni, akkor fogyjak le, hagyjam el a zsíros húsokat, egyek több nyers zöldséget és gyümölcsöt, és hetente legalább háromszor menjek el kocogni vagy úszni.” Gyermekkoromban gyakran hallottam, amikor felnőttek ehhez hasonló módon beszélgettek egészségi problémáikról, meg arról, hogy mit tanácsolt nekik az orvosuk. Sokan, akik úgy döntöttek, hogy változtatnak a szokásaikon, az egészségesebb életmód által életben maradtak, és ha az új szabályok szerint éltek továbbra is, akkor elkerülhették, hogy újra kialakuljanak korábbi életveszélyes betegségeik. Azok között, akik változtattak, és leadták a felesleges kilóikat, és egészségesebben kezdtek élni, voltak, akik úgy mondták, hogy „olyan volt, mintha újjászülettem volna!”

A Biblia szerint az igazi (lelki) életünk az újjászületéssel kezdődik, amikor a Szentlélek bennünk végzett munkája hatására úgy döntünk, hogy Istené akarunk lenni. A Lélek által kelünk életre. Ettől kezdve vagyunk Isten gyermekei. Én is átéltem az újjászületést, és kicsivel később megkeresztelkedtem. Aztán néhány héttel ez után a máig is meghatározó élmény után megdöbbenve vettem észre, hogy újra előjöttek a régi természetem egyes nagyon durva elemei, és nem tudtam győzni felettük, akárhogy is igyekeztem. Egyáltalán nem volt vigasztaló, hogy más hívők jellemében is láttam hiányosságokat. 

Összeszedtem minden lelkierőmet, minden képességemet, és mégsem sikerült. Talán elfelejtettem, de lehet, hogy akkor még nem is tudtam, hogy csak a Szentlélek által van lehetőségem győzni az emberi természetem fogyatékosságai felett. Aztán megértettem, hogy ebben az új életemben akkor fogok növekedni, ha a Lélek vezetésével hozom meg a mindennapi kisebb-nagyobb döntéseimet. Például, hogy nem engedek meg magamnak olyan szokásokat, olyan gondolkodásmódot, melyek korábban normálisnak tűntek, ahogy Pál írja: nem leszek becsvágyó, nem bosszantok másokat, és elégedett leszek azzal, amim van. 

Higgyük el, nem csak a családtagjainknak, szomszédjainknak és munkatársainknak lesz jobb, ha a Lélek szerint élünk!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet