Ne árts!

„Hallgassatok rám, akik ismeritek az igazságot, népem, mely szívébe zárta tanításomat! Ne féljetek az emberek gyalázkodásától, szitkozódásuktól meg ne rettenjetek! Mert úgy járnak, mint a ruha, melyet megrág a moly, mint a gyapjú, melyet megrág a féreg. De az én igazságom örökre megmarad, és szabadításom nemzedékről nemzedékre.”

Elképesztő hatalma van a szavaknak. Egy gyerek, aki az iskolai cikizés céltáblája, nagyon is jól tudja ezt. Érzi, ahogy minden egyes szó, amit rá mondanak, amivel gúnyolják, a szívéig hatol, és sebeket ejt, melyek sokkal lassabban gyógyulnak, mint ahogy szerzi őket. 

Érzi ennek a hatalomnak az erejét az, akit a munkahelyén ér verbális bántalmazás. A főnök mindig őt szemeli ki, a kollégák is csatlakoznak a vezetőhöz, bármit tesz az illető, az sosem lehet jó, és a földbe döngölik minden egyes munkanap. Van, akit a saját társa tesz ily módon tönkre. Mindig csak a kritikákat zúdítja rá, a becsmérlő szavakat, a negatív megjegyzéseket. Sehol egy bók, kedvesség, elismerés. És ott vannak azok, akik az interneten, talán teljesen ismeretlen személyektől szenvedik el a bántást a leírt szavak által. Megalázó kommentek, minősítés, fenyegetés, mérhetetlen düh. 

De felhozhatunk erre a hatalomra pozitív példákat is. Egy gyermek, akiben hitt a tanára, meglátta benne a lehetőséget, és szárnyra kapott a sok bíztatás, elismerés, inspiráció hatására. Egy munkatárs, akit a vezető szavai felemelnek, lelkesítenek, célt és új erőt adnak neki, és olyan teljesítményt produkál, amit ő maga sem álmodott volna. Egy férj vagy feleség, aki érzi társa szeretetét, mert azt tettekkel és szavakkal is kifejezi felé. Akiről a párja a jelenlétében és a „háta mögött” is csak úgy nyilatkozik, hogy minden szavából a tisztelet, megbecsülés és szeretet árad. 

Ég és föld a különbség, és választhatsz, hogy szavaiddal melyik csoportot gazdagítod. 

Ma reggel Isten szeretné, ha éreznéd, hogy nem vagy egyedül. Ő ott van melletted, és minden bántó szó, ami téged ér, neki is fáj. Szeretné, ha szemed előtt tartanád: csak Ő örök. Az Ő igazsága, az Ő szabadítása, amivel az emberek felé, amivel Feléd fordul. És véges minden ember és minden szó, aki és amivel megsebzett. 

Csak Isten örök, és Ő ezzel az örök szeretettel fordul feléd. Begyógyítja lelked sebeit, és arra kér, hogy képviseld Őt, az Ő szabadítását az emberek között! Ne árts, hanem gyógyíts! Szavaid legyenek kedvesek, erőt adók, bátorítók. Csaljanak rég nem látott mosolyt valakinek az arcára, és adják tovább Isten el nem múló szeretetét! Mert ez örök. A többinek egyszer vége szakad. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet