Csodás kilátásaink!

„Menjetek be a szoros kapun! Mert tágas az a kapu, és széles az az út, amely a kárhozatba visz, és sokan vannak, akik azon járnak. Mert szoros az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik azt megtalálják.”

Közkedvelt példázat a tágas kapuról és a keskeny útról szóló példázat. Nemcsak a keresztény világban van/volt használatos a kapu hasonlata. A zsidók számára a kegyesség, a pogányok számára az erény útja és ennek kapuja volt közismert és közkedvelt példa Jézus korában, éppen ezért királyi magyarázat nélkül tűnik fel ez a példázat a ma embere számára is. Izráel lelki vezetőinek tanítása a szabványos törvényes kegyességet tartotta az üdvösség útján való járás feltételének. Jézus tanításának összefüggéséből világos, hogy a képmutató és önző kegyesség vezet a kárhozatba, kirakatba tett adakozásával, imádságával és böjtjével. Paradox helyzet áll elő, hiszen Jézus tanítása szerint úgy tűnik, hogy azoké az üdvösség, akiket Izráel kegyes vezetői kárhozatra ítéltek. Azok, akik Jézust követve az elrejtett kegyesség és a kézzel fogható embertársi szeretet útját választották.

Mindazoknak, akik be akarnak menni Isten városába, földi életükben be kell mutatniuk Krisztust minden eljárásuk által. Ez teszi őket Krisztus követőivé és tanúivá. Akik befogadják Őt, azoknak hatalmat, erőt ad, hogy Isten fiaivá legyenek. Az újjáteremtés az egyedüli ösvény, amelyen bemehetünk Isten városába. Az út keskeny, a kapu szoros, de azon az úton kell haladnunk.

Az egyik táborban túrázni indultunk és a túravezetőnktől a következő meghatározásokat csentem el. Háromféle ember szokott egy nagyobb csoportban túrázni. Az első csoportba azok tartoznak, akik legelöl mennek, kitapossák az utat, bejárják a legkisebb ösvényeket is, ők a haladók. A második csoportba azok tartoznak, akik kiegyensúlyozott ritmikussággal haladnak fel a hegy csúcsa felé. A harmadik csoportot azok alkotják, akik mindig lemaradnak. A túravezető egyszerűséggel úgy fogalmazott: ők a megfontoltak.

Az út keskeny, nem tudunk mindig egymás mellett haladni, de még csak azonos tempóban sem, de végül mind elérjük a célt és meglátjuk a csodás kilátást.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet