Igaz élet


Amint a forgószél ráfuvall, már oda van az istentelen; az igaznak pedig örökké való fundamentoma van.


5x5=25. Ez mindenkinek megy. No, de mondd csak el pitagorasz tételét, és hogy hogyan hívták Odüsszeusz kedvesét, vagy számítsd ki egy csonka gúla felszínét, sorold fel Károly Róbert reformjait, írd le a kovalens kötés definícióját! De segédeszköz nélkül ám!

Pedig tanultuk. Sőt, lehet anno még ötösre feleltünk belőle. Mivel azonban a mindennapi életben nem gyakori, hogy exponenciális függvényt kéne ábrázolni, így nem csoda, hogy az a tudás, amit nem gyakorlunk elvész.

És ugyanez igaz a hitéltünkre is. Akármilyen szépek az elvek, ha nem ültetjük át a gyakorlatba őket, semmi hasznuk sincsen. Lehet fiatalkorunkban hússzor végigolvastuk a Bibliát, de ha már évek óta ki sem nyitjuk, ne várjuk, hogy eszünkbe jut, mi van megírva Példabeszédek 10:25-ben. Ha az Istentől kapott talentumainkat elássuk és csak fogyasztók vagyunk a gyülekezetben, ne várjuk, hogy majd a Szentlélek a késői eső idején használni tud minket.  

Jézus ezt a következő metaforával ábrázolta: „valaki hallja én tőlem e beszédeket, és nem cselekszi meg azokat, hasonlatos lesz a bolond (a példabeszédekben az istentelen) emberhez, , aki a fövényre építette házát: És ömlött az eső, és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, (Salamon úgy írja ráfuvall a forgószél) és beleütköztek abba a házba; és összeomlott: és nagy lett annak romlása.” (Máté 7:26-27)

S ki az igaz, akinek örökkévaló fundamentuma van? „Valaki azért hallja én tőlem e beszédeket, és megcselekszi azokat, hasonlítom azt a bölcs emberhez, aki a kősziklára építette az ő házát: És ömlött az eső, és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; de nem dőlt össze: mert a kősziklára építtetett.” (Máté 7:24-25)

Így hívlak ma reggel ahhoz az „élő, az emberektől ugyan megvetett, de Istennél választott, becses kőhöz, akin mint élő kövek épüljünk fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokkal áldozzunk, amelyek kedvesek Istennek a Jézus Krisztus által.” (1Pét.2:4-5) Kérve, hogy az Igének ne csak hallgatói, hanem hűséges, szorgalmas cselekvő és hirdetői lehessünk.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet