Isten örök uralma


„Én tőlem adatott ez a végzés, hogy az én birodalmamnak minden országában féljék és rettegjék a Dániel Istenét; mert ő az élő Isten, és örökké megmarad, és az ő országa meg nem romol, és uralkodása mind végig megtart;”

Dániel könyve, Isten népének legsötétebb időszakában, a 70 éves száműzetés alatt született. Célja, hogy Dániel és társainak hitét bemutatva minden olvasót hűségre ösztönözzön.

Emellett a fogság idejétől vázlatosan végigvezet bennünket az üdvtörténet legfontosabb állomásain. Babilon, Perzsia, Görögország, Nagy Sándor, majd a négy részre osztott görög birodalmak. Róma, a Messiás fejedelem halála, Jeruzsálem pusztulása.

Végül a Rómából kinövő kis szarv által fémjelzett birodalom, amely „különb lesz minden országnál, és megeszi az egész földet, és eltapodja és szétzúzza azt.” (Dán.7:23) „És sokat szól a Felséges ellen és a magasságos egek szentjeit megrontja, és véli, hogy megváltoztatja az időket és törvényt.” (Dán.7:25)

És sokszor itt le is ragadunk, holott a lényeg; az utolsó birodalom, ami csak ezután jön. Épp ezért, bár fontos látni a múltat, azt hogy honnan jövünk, a próféciák alapján megállapítani, hogy hol állunk most, de mindez nem ér semmit, ha megállunk és nem haladunk tovább a cél felé.

Dániel életpéldája arra tanít, hogy Isten Országának nem passzív elszenvedői leszünk, hanem aktív résztvevői vagyunk. Isten uralkodása ugyanis bennünk, az életünkben már ma kezdetét szeretné venni, és szeretne még inkább kiteljesedni.

Így, kívánom, hogy Isten mindennapi csodáit megtapasztalva jussunk el mi is a Dáriusz által megfogalmazott megállapításhoz: „Ő az élő Isten, és örökké megmarad, és az ő országa meg nem romol, és uralkodása mind végig megtart.”

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet