A bölcsesség keresése


Fiam! ha beveszed az én beszédimet, és az én parancsolatimat elrejted magadnál, Ha figyelmeztetvén a bölcsességre a te füleidet, hajtod a te elmédet az értelemre, Igen, ha a bölcsességért kiáltasz, és az értelemért a te szódat felemeled, Ha keresed azt, mint az ezüstöt, és mint a kincseket kutatod azt: Akkor megérted az Úrnak félelmét, és az Istennek ismeretére jutsz.
(Példabeszédek könyve 2. fejezet 1-5.vers)

Fantáziáltál már arról, milyen lenne, ha mindent tudnál? Ha a valaha írt összes könyv, lexikon, és minden digitális információ ott lenne a fejedben? Gondolj csak bele, nem lenne olyan szakterület, amihez ne tudnál hozzászólni, minden nyelven kiválóan beszélnél, sőt kívülről tudnád a Bibliát!

S bár mindez kétségkívül jó lenne, ám ettől még Bibliai értelemben nem lennél sem okos, sem bölcs. De hát akkor mi az a bölcsesség, aminek keresésére Salamon bátorít?

„Kicsoda köztetek bölcs és okos? Mutassa meg az ő jó életéből az ő cselekedeteit bölcsességnek szelídségével. Ha pedig keserű irigység és civódás van a ti szívetekben, ne dicsekedjetek és ne hazudjatok az igazság ellen. Ez nem az a bölcsesség, amely felülről jő, hanem földi, testi és ördögi. Mert ahol irigység és civakodás van, ott háborúság és minden gonosz cselekedet is van. A felülről való bölcsesség pedig először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedelmes, irgalmassággal és jó gyümölcsökkel teljes, nem kételkedő és nem képmutató. Az igazság gyümölcse pedig békességben vettetik azoknak, akik békességen munkálkodnak.” (Jak.3:13-18)

Ez a felülről jövő bölcsesség több, mint puszta ismeret, de több a ma oly divatos érzelmi intelligenciánál, ami sokaknak a viselkedni tudással egyenlő.

A felülről jövő bölcsesség; az Isten jellemének megvalósulása, melynek elsajátítása Jézus szeretetének szemlélése és gyakorlása által lehetséges.

„Valaki azért hallja én tőlem e beszédeket, és megcselekszi azokat, hasonlítom azt a bölcs emberhez, aki a kősziklára építette az ő házát.” (Máté 7:24)

Mindezek fényében keressük ezt a bölcsességet, igyekezve úgy élni, ahogy Mesterünk élt, hogy eljussunk Isten teljes megismerésére!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia