Isten szeretete

Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. (János evangéliuma 3:16)


János – Jézus tizenkét apostola közül az egyik – volt a szeretett tanítvány, mert Isten életet átformáló szeretetét különös módon tapasztalta meg saját életében: a mennydörgés fiából lett szeretett tanítvány. Ő volt az, aki minden írásában (evangélium és levelek) a legtöbbet beszél Isten szeretetéről. Tömören így ír róla: „mert az Isten szeretet” (1János 4:8). A Biblia szóhasználatában a szeretet (agapé) szó Isten számára fenntartott fogalom. Csak Ő tud agapéval szeretni. Az agapé szeretet ugyanis kezdeményező, feltétel nélküli, ragaszkodó szeretet, aminek nincs szüksége érdemekre ahhoz, hogy elfogadni, értékelni és így igazán szeretni tudja a másikat.

Isten a világot szerette ezzel az emberi mértékkel utolérhetetlen szeretettel. A világ alatt János apostol az egész teremtett világot, vagyis a kozmoszt érti. Ebben a szóban benne van minden és mindenki. Isten ugyanis nem tesz különbséget, nem diszkriminál. Szeretete nem csak szavakban áll. Isten szeretete komoly, megdönthetetlen tényeken és megdöbbentő tapasztalatokon alapul. Szeretetének mélysége abban látszódik meg, hogy egyszülött, vagyis egyedüli gyermekét adta halálra, hogy a benne hívő emberek élhessenek. Isten megmentő szeretete nélkül ugyanis az egész teremett világ elveszne a bűn miatt, ami lassan, de biztosan romlásba visz mindent. Isten szeretete azért elengedhetetlen, mert a bűn miatt minden a megsemmisülésre lenne ítélve.

János apostol szóhasználatában az „elvész” szó nem a biológiai halált jelenti, hanem a végső és örök megsemmisülést, a kiirtást, az elkárhozást, olyan (örök) halált, amiből soha többé nincs feltámadás, nincs visszaút. Isten szeretete tehát az örök pusztulás helyett ajánlja fel a benne hívők számára az örök élet ajándékát. Egy olyan életet, amiben nincs gyász, betegség, öregedés, fájdalom, könny, hanem egészség, boldogság, béke és legfőképpen SZERETET (agapé).

Isten most arra készül, hogy nagyon hamar (Jézus második eljövetelekor) felállítja az Ő szeretet-országát. Számodra is van ott egy hely, amit az Úr személyesen neked készített. Ahhoz, hogy ennek a csodálatos szeretet-országnak a tagja légy, nem kell mást tenned, mint hinni Isten egyszülött, érted is meghalt Fiában, Jézus Krisztusban. Ha hiszel benne, az Ő szeretete téged is átformál és felkészít az Ő országára.

Legyen a mai nap számodra egy olyan nap, amikor Isten irántad tanúsított szeretetét megtapasztalod, felismered! Töltse be szívedet és elmédet ma Isten agapé szeretete!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia