Jézus dicsőséges eljövetele


Mikor pedig eljő az embernek Fia az ő dicsőségében, és ő vele mind a szent angyalok, akkor beül majd az ő dicsőségének királyi székébe.

Az advent mai értelemben sokszor nem más mint egy hosszúra nyúló vásárlási időszak, melyet változatos hangulatkeltő elemek vesznek körül. Mindezek kellemesebbé teszik azt a négy hetet, amit rengeteg hagyomány, és kevés bibliai elem tölt meg. A „kisjézus” giccses dekorációs elem, vagy az ajándékot hozó Télapó európai alternatívája lesz.

Jézus első adventje az emberek többségénél nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Még a tanítványai is csalódottan morogtak magukban: „Pedig mi abban reménykedtünk, hogy ő fogja megváltani Izráelt. De ma már harmadik napja, hogy ezek történtek.” (Lukács 24:21)

Mi volt a gond? Az Ószövetség tele van próféciákkal, melyek az eljövendő Messiásra vonatkoznak. Előre lehetett tudni születési helyét, születési körülményeit. Pontosan ki lehetett számítani keresztségének és halálnak idejét. A szolgálatának természete sem volt elrejtve senki előtt. Sőt a halála körüli események apró részleteit is előre kijelentette Isten.

Ha mindez nem lett volna elég, Jézus maga beszélt küldetéséről, eljövendő haláláról és mindennek okáról: hogy elhozza az igazi megváltást – a bűntől és következményeitől való szabadulást. És bár áldozata teljes és minden ember számára elérhető volt, a megváltás lezárása még hátra van. Ezért szükséges a második advent.

Jézus közeli eljövetele minden igaz keresztény váradalma attól fogva, hogy a tanítványok szeme „láttára felemeltetett, és felhő takarta el őt a szemük elől.” (ApCsel 1:10) De miért is várjuk Jézus vissza?

- Mert végre személyesen találkozhatunk Megváltónkkal. Bár ígérete szerint velünk van a Szentlélek által, de a személyes találkozás a reménységünk igazi beteljesedése.
- A meghalt igazak feltámadnak. Találkozhatunk elhunyt szeretteinkkel, és a halál többé nem választ el bennünket egymástól.
- Isten ítéletet tart. A mai igénk nem a csecsemő Jézust mutatja be, hanem a diadalmas Királyt, aki mindenki fölött ítéletet tart. A Gonosz és a gonoszok vége, az igazak reménysége (lásd a Zsoltárok könyvének sok-sok kiáltását az igazságszolgáltatásért).
- Az előzőből következik, hogy nem lesz többé bűn, és nem lesznek bűnösök. Isten mindent ujjá tesz.

Ezért kell a második advent. Lássunk túl a karácsonyi ünnepek romantikáján, és fedezzük fel a Biblia reményteljes üzenetét Jézus közeli visszatérésével kapcsolatban!



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet