Isten kezében

"Dávid ezt felelte Gádnak: Igen nehéz helyzetben vagyok. Inkább essünk az Úr kezébe, mert nagy az ő irgalma. Csak ember kezébe ne essem."

Miért inkább Isten kezébe akart Dávid esni, ha már mindenképpen választania kellett valamit?

Mert ez a kéz teremtette meg Ádámot és Évát.

Mert ez a kéz öltöztette fel Ádámot és Évát, miután bűnbe estek.

Mert ez a kéz zárta be a bárka ajtaját Noé és családja után, hogy ne essen bajuk. 

Mert ez a kéz hozta ki Izráel népét Egyiptomból.

Mert ez lesz az a kéz, ami egy keresztfához lesz szögezve, hogy az emberiségnek ne kelljen a bűn rabságában élnie.

Dávid ebből a felsorolásból az utolsót kivéve mindegyik történetet ismerte, mert a múltban történtek. Az utolsó még jövendölés volt, amikor Dávid élt, de Istennek minden szabadítói tette a megváltás nagy eseményére tekintettel történt.

Isten keze kegyelmes kéz. Irgalmas és szeretetteljes. Nem zárja burokba az embert, mert megengedi a fájdalmakat, de irgalommal teljes.

Jó, azt értjük, hogy miért inkább Isten kezébe essünk, ha már muszáj választani valamit. De miért kell egyáltalán választani a büntetések közül?

Mint minden miért kezdetű kérdésre, erre sincs jó válasz, vagy egyáltalán nincs rá válasz. A történetből azt látjuk, hogy Dávid tett valamit, amiért büntetést kapott, de nem mindenkinek a helyzete ilyen logikus. Van sok olyan eset, amikor valaki semmi rosszat nem tett, mégis fájdalmakat kell elviselnie. Ilyen esetekben automatikusan születnek a "Miért?" kérdések. A legnehezebb pedig az, hogy a miért-áradat idején Isten nem ad magyarázatot.

Magyarázatot nem, de egy hatalmas ellensúlyként elénk élte azt az életet, amit nem volt kötelező elvállalnia. (Maradhatott volna a mennyben, hiszen nekünk csak azt kellett volna ennünk, amit főztünk.)

Amikor megkísért a gondolat, hogy igazságtalanság igazságtalanságokat elviselnünk, és még Isten sem ment meg bennünket, akkor ne felejtsük el, hogy Isten keze, amibe estünk, egy olyan kéz, ami az örökkévalóság szintjén már megoldotta a legnagyobb kérdést.

A feltámadás előtti világban nem minden kérdésre van válasz. De az azutániban van, és a lehetőség már megadatott egy olyan Isten keze által, Aki odaáldozta Magát a kereszten.

Isten keze a legjobb hely, ahova eshetünk.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet