Az Úr angyala előttünk jár

"Az Úr, akinek a színe előtt járok, elküldi majd angyalát veled, és szerencséssé teszi utadat, hogy feleséget hozhass fiamnak az én nemzetségemből, apám házából.” 

Ábrahám Istentől kapott legnagyobb ajándéka, Izsák, az ígéret gyermeke végre felnőtt. Abba a korba ért, amikor a legtöbb fiatal már a családalapításon gondolkozik, ezért apja a szokásoknak megfelelően feleséget keresett neki. Ez pedig soha nem egyszerű, hiszen “derék asszonyt kicsoda találhat? Mert ennek ára sokkal felülhaladja az igazgyöngyöket.” (Példabeszédek könyve 31:10) Elküldte hát a szolgáját, Eliézert, hogy legyen ő a segítsége, utazzon el felmenőinek földjére, és keressen Izsáknak megfelelő feleséget.

Eliézer elmondása alapján csupán két kimenetele lehetett volna a küldetésének: siker, vagy kudarc. És ha statisztikailag nézzük, 50-50% esélyét láthatjuk mindkettőnek, de volt egy nagyon fontos módosító tényező, ami megváltoztatta az esélyeket.
“Az Úr (…) elküldi majd angyalát veled, és szerencséssé teszi utadat (…)” 

Ezzel az ígérettel küldte el Ábrahám a szolgát: a nehéz feladatot nem egyedül kell magára vállalja, hiszen egy angyal fogja kísérni őt végig az úton, és sikerrel fog járni. A kudarc csupán egyetlen esetben következhet be: Akkor, ha el se indul.

És mi, akik hasonlóan “reménytelen” feladatokkal állunk szemben nap, mint nap, sokszor ez utóbbi okból bukunk el. Nem azért, mert a feladat valóban megoldhatatlan volna, hanem azért, mert sokszor bele se kezdünk annak megoldásába. Úgy érezzük, hogy nincs esélyünk, ezért meg se próbáljuk. Ez a félelem azonban egy olyan börtön, amit mi erőltetünk saját magunkra. Azért nem sikerül, mert nem adunk bele mindent, vagy el sem indulunk az úton. Ahogy Mark Twain is megfogalmazta: "Ahhoz, hogy az életben sikeres legyél, két dologra van szükség: nemtörődömségre és magabiztosságra.” Hiszen te magad is képes vagy sok dologra, a gyengeségedet pedig Isten angyala pótolja ki aki veled együtt megy az úton.

Az Eliézernek adott ígéret ma neked is szól: “Az Úr (…) elküldi majd angyalát veled, és szerencséssé teszi utadat (…)”
Kívánom, hogy ilyen sikeres legyen a mai napod is!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia