Mit kap a győztes?

"Akinek van füle, hallja meg, amit a Lélek mond a gyülekezeteknek! Aki győz, annak enni adok az élet fájáról, amely az Isten paradicsomában van.

János jelenésekről szóló könyve 2. fejezet 7. verse



Apokalypsis Ioannou kifejezés azt jelenti, hogy János kijelentése, kinyilatkoztatása, de csakhamar kiderül, hogy ez nem egészen így van, mert ez nem János kijelentéséről szól hanem Jézuséról (Jel. 1,1)

János hét levelet is ír és mi most a legelső levélnek az utolsó versét olvashatjuk el és gondolkozhatunk róla egy keveset. Efézusnak van címezve a levél a legjelentősebb városnak a Kis-Ázsia térségén belül.

Minden levélben van egy olyan pont, amikor egy személyhez szóló felhívással találkozunk a Lélek meghallására. Ha egy társaság részei vagyunk, nem szeretünk lemaradni az információról. Kevesebbnek érezzük magunkat, ha nem rendelkezünk elég információval. Bármilyen programon veszek részt szervezőként, mindig megkörnyékez néhány ember, hogy áruljak el a programról részleteket. Ha nem hozzám jönnek, akkor a feleségemhez. Mindenki mindent tudni akar akkor is, ha két pillanat múlva el is felejti az egészet. Most viszont ellenkező a helyzet. Az apostol maga mondja, hogy aki ide akar figyelni, az most hallgasson és figyeljen, mert nem akármilyen lényege van a mondanivalómnak.

Minden levél a győztesnek tett ígérettel végződik. A győztes maga Isten, aki részt ad követőinek a győzelméből. Az élet fájának gyümölcse az örökélet. A paradicsom visszatérése apokaliptikus gondolat. Az Újszövetség hirdeti, hogy az új teremtés összehasonlíthatatlanul felülmúlja a régit.


Hallottam, amint egy baráti társaság arról beszélgetett, hogy ki mennyire szeret nyerni. Voltak, akik nehezen viselik a vereséget, mások számára azonban ez nem jelent gondot. Azonban azt gondolom, hogy ennek az ígéretnek mindenki győzni, nyerni szeretne, azzal a különbséggel, hogy nem versenyzünk senkivel csak önmagunkkal. Néha ez a legnehezebb küzdelem, de aki győz, az örökségül nyer mindent.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet