A hívő boldogsága

"Boldog, aki hitt, mert beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neki.” Lukács evangéliuma 1:45

A Biblia tele van ígéretekkel. Herbert Lockyer az “All the Promises of the Bible” (A Biblia összes ígérete) című könyvének borítóján azt állítja, hogy az írása 8000 olyan ígéretet tartalmaz, melyeket Isten adott az embernek. Gondolj bele! Ez több, mint napi húsz ígéret, amit igényelhetünk Istentől, amikor elkeseredettek, szomorúak, fáradtak, unottak, megcsömörlöttek vagyunk, amikor szürkének és kilátástalannak tűnik az életünk.

Az ígéretekkel azonban nem mindig van jó tapasztalatunk: "Ígérem, hat órára itthon vagyok!" "Mire hazaérsz, elmosogatok helyetted." "Megadom a tartozásom."
Az ember gyakran hadilábon áll az ígéretekkel. Elfelejtjük, figyelmen kívül hagyjuk őket, nem gondolunk bele, hogy milyen csalódás a másik személy számára, ha nem tartjuk be azokat. Éppen ezért szépen lassan elkezdtünk bizalmatlanokká válni az ígéretekkel kapcsolatban. Ígéretek ezreit halljuk naponta a televízióból, rádióból, az újsághirdetések százai hirdetik, hogy ez a mosópor sokkal hatékonyabb, mint a másik, és vadidegen arcok ígérik óriásplakátokról, hogy ettől a gyógyszertől sokkal jobb lesz az életünk.

Megígérem! Nekem hihetsz! Bennem bízhatsz!

De hazavisszük, megkóstoljuk, kipróbáljuk, használjuk, és alkalomról alkalomra rá kell jönnünk, hogy ez sem jobb, mint a másik, és újra becsapva, csalódottnak érezzük magunkat. Egy idő után érzéketlenné válunk az ígéretekkel szemben, hiszen annyian átvertek már bennünket. Ezért nem hiszünk abban, hogy hatra hazaér, vagy elmosogat a másik, és előítélettel hallgatunk meg minden ígéretet: túl sokszor ütöttük már meg a bokánkat hasonló helyzetben. 

És ha már elég alkalommal sérültünk az ígérgetések következtében, egy idő után bizalmatlanná válunk mindennel és mindenkivel szemben. Ilyen háttéren és múlttal hogyan mondanánk el bármit is a másiknak? Hogyan bíznánk meg abban a személyben, aki megígéri, hogy soha, senkinek nem adja tovább a titkunkat, amikor azt tapasztaljuk, hogy a következő héten már a fél utca hangos attól, amit én bizalmasan adtam át?

De komolyan, megígérem!

Akkor hát mi a megoldás?
A Biblia tele van ígéretekkel, napi hússzal, amit minden egyes alkalommal igényelhetünk Istentől. Egy ilyen ígéret, melyet Ézsaiás prófétán keresztül körül-belül 2800 évvel ezelőtt adott Isten a számunkra, így szól:

"Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!" Ézsaiás próféta könyve 9:5

Aztán kevesebb, mint ezer évvel később megszületett Jézus Krisztus, a Békesség Fejedelme. Isten bebizonyította hatalmát, és hogy az ő ígéreteinek lehet, szabad, sőt muszáj hinni! Milyen boldogság úgy olvasni a sokezer ígéretet a Szentírás lapjairól, mint amiben biztosak lehetünk. Azzal a hittel, hogy Isten nem csap be bennünket, hiszen láttuk már bizonyítékát: elküldte egyetlen fiát azért, hogy meghaljon a vétkeinkért.
Ez az ígéret sokkal nagyobb, mint a mosogatás, vagy a tartozás visszafizetésének ígérete, Isten mégis tartotta magát hozzá.

Ezért “boldog, aki hitt, mert beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neki.”

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia