Csak hitelesen



"Gyermekeim, ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és valóságosan. Ebből tudható, hogy az igazságból valók vagyunk. És akkor az ő színe előtt azzal biztatjuk a szívünket, hogy bár a szívünk elítél, Isten mégis nagyobb a mi szívünknél, és mindent tud."

1 János 3,18-20

Észrevettük már, milyen nagy gondban vagyunk mi, keresztények a hitelesség területén? Először is ott vannak a történelmi anomáliáink. A szeretetet, békességet hirdető Biblia ellenére a kereszténység szörnyű vallásháborúkat hirdetett a kereszt nevében a pogányok ellen. Továbbá vezető vallásként nem igazán voltunk toleránsak a másként gondolkodókkal szemben. Legyenek azok a tudomány emberei, mint Kopernikusz és Galilei, vagy asszonyok, akik túl szépek, túl okosak voltak egy olyan korban, amikor ez bűnnek számított (lásd boszorkányperek) és még sorolhatnánk. Majd ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kereszténység a leginkább széttagoltabb világvallás a többi között, melynek részei egymás hitelességét vonták kétségbe, vagy épp átkozza ki egymást kölcsönösen... Természetesen tudjuk, hogy akkor lehetünk autentikusak, ha mindannyian önvizsgálatot tartunk, hogy azok vagyunk-e, akikről a Szentírás mondja, hogy Krisztust követők. De hogyan lehetünk mi önazonosak, hitelesek?

János apostol szerint akkor, ha a szavaink és a tetteink megegyeznek egymással, így nincs ellentmondás közöttük. Azt ilyen ember igaz, boldog, hiteles személy. Ezeket az embereket mai világunk is sokra tartja. Annyira, hogy számos cikk, írás foglalkozik ezzel a témával az interneten is. Hogyan látják ők ezeket az embereket? Íme néhány példa:

1. Segítenek másoknak is önazonosnak maradni
"Mivel nem játszanak szerepeket, a környezetükben élőktől sem várják el, hogy olyan képnek próbáljanak megfelelni, ami valójában távol áll tőlük. Az önazonos emberek szeretete nem elvárásokhoz kötött, ők olyannak fogadják el a többieket, amilyenek, ami szabadságot ad a körülöttük lévőknek is, hogy önmaguk lehessenek." El tudom-e fogadni a másikat olyannak, mint amilyen? Tudom-e őt úgy szeretni, ahogyan van? Nagyon fontos kérdés.
2. Távol tartják magukat a negatív emberektől
Vagyis nem keresik azoknak a társaságát, akik nem becsülik őket, akik meg akarják változtatni őket. Engedik, hogy ezek az emberek távol maradjanak tőlük. "Az elengedés során pedig nem a harag vezérli őket, hanem a tudat, hogy szükségük van arra, hogy minden helyzetben önmaguk tudjanak maradni." Mondtuk már azt, vagy gondoltuk, hogy: Ez nem is én lennék, ha rád hallgatnék!
3. Nem félnek kifejezni a véleményüket és az érzéseiket
"Nem jellemző rájuk a simulékonyság, másoknak és maguknak sem hajlandóak hazudni. Bátran felvállalják a véleményüket és az érzéseiket, még akkor is, ha emiatt nem lesznek mindig népszerűek a környezetükben. Fejlett igazságérzetük nem hagyja, hogy olyan dolgokat képviseljenek, amikben nem hisznek, vagy amik ellenkeznek az értékrendjükkel." Természetesen hiteles keresztényeknél ez az értékrend a Biblián alapszik.
4. Magabiztosak
"Sok ember közvetít olyan képet magáról, ami esetenként távol áll a valóságtól. Ők joggal tartanak attól, hogy egyszer kiderül, mégsem olyan okosak, szellemesek vagy magabiztosak, mint ahogyan azt a környezetüknek mutatják. A hiteles, önmagukhoz hű emberekben azonban nincs félelem, hiszen őszintén, hazugságok nélkül élnek. Nincs rejtegetnivalójuk, mivel mindig is olyannak mutatták magukat, amilyenek. Akit pedig nem bénít a félelem, az sokkal magabiztosabban, és nyugodtabban éli az életét is."
5. Kerülik a felszínes beszélgetéseket
„A nagy emberek eszmékről beszélnek, az átlagos emberek dolgokról, a kis emberek pedig más emberekről” – Eleanor Roosevelt szavai, akár a jelmondatuk is lehetne. Nem fecsérlik az idejüket felszínes emberekre, ők ugyanis az igazi értékekben hisznek. Nincs energiájuk, sem kedvük a bájcsevejekre, a pletykálástól pedig kirázza őket a hideg. Inkább a mély beszélgetéseket preferálják: ha egy önazonos ember valakitől megkérdezi, hogy érzi magát, az valóban érdekli, és őszinte választ is vár cserébe."
6. Nem fogadnak el meggondolatlanul tanácsot
"Nem arról van szó, hogy az önazonos emberek ne fogadnának el tanácsokat – éppen ellenkezőleg. Felismerik, ha segítségre van szükségük, azonban, ha valakitől tanácsot kapnak, nem ugranak fejest rögtön a megvalósításba. Kritikusan végiggondolják, milyen hatással lenne az életükre a dolog, és csak megfontolást követően döntenek arról, elfogadják-e azt."
7. Nem panaszkodnak a problémáikról
"'Az emberek általában akkor panaszkodnak, ha olyan helyzetbe kerülnek, amiről azt hiszik, mások sodorták őket bele, és a megoldás sem tőlük, hanem másoktól függ. Ezzel ellentétben, aki önazonos, az felelősséget vállal a tetteiért, és tudja, hogy a megoldás sosem mástól, hanem saját magtól várható – éppen ezért az időt is sajnálja a panaszkodásra." Keresztényként pedig hisz abban, hogy Az, Aki önmagunktól is képes megmenteni bennünket, ha akaratával megegyezik, mindig segíteni fog rajtunk.

8. Zsigerileg motíváltak
"Mivel nagyon jól ismerik magukat és a céljaikat, nem mástól várják, hogy motiválja őket. Tisztában vannak vele, mit kell tenniük, hogy elérjék, amit szeretnének, ez pedig lelkesedéssel és lendülettel tölti el őket."
9. A legjobbat igyekeznek kihozni minden helyzetből
"Nem keseregnek, ha valami nem úgy történik, ahogyan szeretnék, optimizmusuknak és pozitív gondolkodásuknak köszönhetően igyekeznek minden helyzetben megtalálni a jót. Nehézségek esetén nem nyafognak és nem búslakodnak, hanem számba veszik a lehetőségeket, és azok fényében próbálnak változtatni a dolgokon."
10. Nem lesznek lelki betegek attól, ha valaki nem szimpatizál velük
"Ismerik a saját értékeiket és hiányosságaikat, és azt is tudják, hogy az emberek annyira különbözőek, hogy képtelenség mindenkinek megfelelni, szimpatikusnak lenni. Nem is akarnak! Viszont nagyon hamar felismerik, ha valaki olyannal találkoznak, aki érdemes a figyelmükre." Hívő emberként az Írásra alapozva tudják, hogy Isten szemében igazán értékesek  és ez képzi önértékelésük alapját.

Idézettek forrása: http://noklapja.nlcafe.hu/test-es-lelek/2017/01/10/onazonos-vagy-10-dolog-amibol-konnyen-kiderul/ 2017.10.06.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia