Részt vállalni Isten kinyilatkoztatásában

"Hiszen te vagy a mi atyánk, Ábrahám nem ismer bennünket, Izráel nem törődik velünk. Uram, te vagy a mi atyánk, ősidőktől fogva megváltónknak nevezünk."
Ézsaiás próféta könyve 63:16

1992-ben, a barcelonai olimpián a brit Derek Redmondnak minden reménye megvolt arra, hogy aranyérmet nyer 400 méteres síkfutásban. Korábban már több ízben rekordot döntött, sőt az egy évvel korábbi világbajnokságon meg is szerezte az első helyezést. Karrierjének méltó koronája lehetett volna az olimpiai arany. Nem így történt. Derek az elődöntő 250. métere körül hirtelen éles fájdalmat érzett jobb lábában, melynek hatására összeesett. Elszakadt a térdszalagja. Ő azonban hatalmas kínlódás árán fölállt, és fél lábon ugrálva próbálta meg folytatni a küzdelmet, ami persze még 150 métert jelentett volna. Ekkor egy nagy darab ember lépett ki a nézőtérről, félrelökte a biztonsági őrt, és Derekhez futott. Jim Redmond volt, Derek édesapja.

– Nem kell ezt csinálnod!
– Dehogynem apa! – válaszolta a fájdalomtól síró Derek.
– Rendben, akkor együtt befejezzük.
Jim átkarolta a fiát, aki apja vállára hajtva fejét, kínoktól elgyötörve, de mindvégig a sávjában maradva, utolsónak ért be a célba. 65.000 ember hosszú ovációval ünnepelte Derek teljesítményét, ugyanakkor az olimpiai bizottság diszkvalifikálta a futót, mivel eredményét külső segítséggel érte el. Derek számára azonban mindez másodlagos volt, mivel az aranyéremnél is nagyobb dolgot kapott a versenyen, édesapja szerető és rendkívüli támogatását.

Isten különböző csatornákon nyilatkoztatja ki magát. Megmutatkozik a természet csodás szépségében, egy falevél erezetében, egy naplemente színeiben, vagy egy hópehely mintázatában. Egészen konkrétan nyilatkoztatja ki magát a bibliai történetekben, a szentírás bölcsességében, a próféták üzenetében. A Mindenható legtisztább kinyilatkoztatása pedig Jézus Krisztusban történt meg, aki azért jött, hogy bemutassa Isten szeretetét. Mindezeken a teológiai kategóriákon túl azonban úgy vélem, hogy van a Teremtőnek egy további kinyilatkoztatási csatornája, ez pedig a szülői szeretet a gyermeke iránt. Ahogy Jim Redmond története is mutatja, a szülő bármit képes megtenni gyermekéért, hiszen feltétel nélkül szereti. Honnan ez a mérhetetlen szeretet az apákban és az anyákban? Ez Isten kinyilatkoztatása. Mintha Isten azt mondaná: „Látod mennyire szereted a gyermekedet? Én még ennél is jobban szeretlek téged!” Erre döbben rá Ézsaiás is, amikor arról beszél, hogy – bár a nép sok mindent kapott földi apjától, Ábrahámtól és Jákóbtól – a legmélyebb szeretetet a mennyei apánál tapasztalta meg.
 
Gyermekek! Figyeljétek meg szüleitek szeretetét irántatok! Isten még apánál és anyánál is jobban szeret benneteket.
Szülők! Figyeljétek meg magatokban gyermeketek iránt érzett szereteteteket! Isten még ennél is jobban szeret benneteket!

Ez a felfedezés nem csak jó hír, hanem felelősség is. Tanuljuk meg minél hatékonyabban kifejezni gyermekeink iránt szeretetünket, hiszen ez által Isten kinyilatkoztatásának csatornáivá vállunk.


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet