Igyekezzünk a jóra!



„Nem mondom, hogy elértem, vagy, hogy már tökéletes volnék; hanem igyekezem, hogy el is érjem, amiért meg is ragadott engem a Krisztus Jézus.”
(Filippibeliekhez írt levél 3. fejezet 12. vers)

Az egyik legközkedveltebb vígjáték a Bakancslista című film Jack Nicholson és Morgan Freeman főszereplésével. A hallatlanul humoros és egyben szívbemarkoló alkotás két dúsgazdag férfiről (Edward és Carter) szól, akik egy kórház onkológiai osztályán, halálos betegen fekve összegzik életüket.

Itt jönnek rá, hogy életük üres, semmirevaló élet volt és elhatározzák, hogy mielőtt végleg feldobnák a bakancsot megvalósítják álmaikat (Szabadesés, őrült száguldás a versenypályán, piramistúra Afrikában…).

S miközben a kalandjaikat nézzük, rájövünk arra, hogy mily sokan, talán egy kicsit mi magunk is egy mókuskerékben pörögve úgy éljük az életet, hogy bármennyi fordulatot teszünk is, nem jutunk közelebb a boldogsághoz.

Végül beletörődünk az egészbe és csak elvagyunk, mint a befőtt. Megpróbálunk fenntartani valamiféle egzisztenciát, ügyeskedve szerzünk néhány modern cuccot, (új mobil, kocsi, lakás, stb.), de az egésznek semmi értelme.

Itt a Filippiekhez írt levélben Pál is visszatekint és összegzi a számára addig oly fontosnak ítélt dolgokat (származás, tanulmányi eredmények, hírnév, stb.), majd a következő megállapítást teszi: „melyek nékem egykor nyereségek valának, azokat Krisztusért kárnak ítélem.” (Fil.3:7)

Aztán egy új életcélról ír, amit élete hátralevő részében el akar érni; „Egyet cselekszem, azokat, amelyek hátam mögött vannak, elfelejtvén, azoknak pedig, amelyek előttem vannak, nekik dőlvén, célegyenest igyekszem az Istennek és a Krisztus Jézusban onnét felülről való elhívása jutalmára.” (Fil.3:14)

Hadd kérdezzem;

Te már írtál bakancslistát?

Ha igen, mi áll benne?

Milyen jó lenne, ha az apostolhoz hasonlóan beírnád az első helyre:

TALÁLKOZÁS JÉZUSSAL!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia