Mindent megadhat az Úr




„Ha az Úrnak kedve telik bennünk, akkor bevisz minket arra a földre, és nékünk adja azt, mely tejjel és mézzel folyó föld.Csakhogy ne lázongjatok az Úr ellen, se ne féljetek annak a földnek népétől; mert ők nekünk csak olyanok, mint a kenyér; eltávozott tőlük az ő oltalmuk, de az Úr velünk van: ne féljetek tőlük!”
(Mózes negyedik könyve 14. fejezet, 8-9. vers)

Nemrég egy ifjúsági alkalmon Bölcs Salamon történetéről beszélgettünk, végignézve élete értékrendjének alakulását gyermekkorától, trónralépésén, egy nagy vargabetűnkeresztül az időskori végső konklúzió megfogalmazásáig, amit Prédikátor könyvében olvashatunk.

Tizennyolc év körül lehetett, mikor az Örökkévaló egy különleges ajánlattal kereste meg: "Kérj, amit akarsz, hogy adjam neked." (1Kir.3:5)

Ó, de sokan vágynak arra, hogy egyszer csak rájuk köszönt a szerencse és kifogják a három kívánságot teljesítő aranyhalat, vagy meglelik a csodalámpát a dzsinnel és kapnak egy ilyen ajánlatot: "Akármit kérsz, megkapod."

Mondd csak, ma, amikor arról olvasol, hogy az Úr mindent megadhat neked, te mit kérnél? Gazdagságot? Egy jobb munkahelyet? Egy nagyobb lakást? Egy gyorsabb kocsit? Egy szerető társat?

S ha megadná az Úr, vajon hasznodra válna a gazdagság? Nem szállna a fejedbe a dicsőség, ha kineveznének főnöknek? Megelégednél a nagyobb lakással, a gyorsabb kocsival, vagy egyre nagyobb és egyre gyorsabb autóra áhítoznál? És a kívánt társat tudnád önzetlenül szeretni?

Igen, az Úr mindent megadhat, de sokszor nem adja meg, mert "nem jól kéritek, hogy gerjedelmeitekre költsétek azt" (Jak.4:3). Mondja az apostol.

Így, ha nem kapsz meg valamit, ne gondold, hogy Isten rosszat akar neked. Nézz őszintén magadba, miért is kéred, amit kérsz. S ha nem kapsz meg valamit, adj hálát, hisz lehet az Úr ezzel egy nagyobb bukástól óv meg.

Azonban a fenti bibliavers és Salamon válasza is saját vágyainkról az Isten szerint való dolgokra irányítja a figyelmet. S ha azt kérdezed; mi lehet az, ami Istennek kedves? Mi lehet az, amit mindenképp megad az Úr?

Jézus válasza: „Ha azért ti gonosz létetekre tudtok a ti fiaitoknak jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ád a ti mennyei Atyátok Szent Lelket azoknak, akik tőle kérik.” (Luk.11:13)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet