Deákné vászna

„Én, az Úr, nem változtam meg, de ti is Jákób fiai maradtatok!”
Malakiás próféta könyve 3:6

Szavaid koppannak a padlón, és te rémülten kapsz a szádhoz, mert ezek pont azok a szavak. Pont az a mondat, amit fiatalabb korodban felmenőidtől hallottál, és amivel kapcsolatban megfogadtad, hogy te soha. Te soha nem mondasz ilyet, és lásd, mégis eljött ez a pillanat. 

Esküdtél égre-földre, hogy te majd több időt töltesz a gyermekeddel, és mire feleszméltél, a hold fénye már csak az üres bölcsőt ringatta, és ugyanazok a régi szavak fakadtak fel belőled: „Fiam, mennem kell, az élet csupa kötelesség, de sokat leszünk együtt még...” (Sztevanovity Dusán: Üres bölcsőt ringat a Hold fénye)

Megkötötted a szövetséget a mennyel, és furcsán néztél azokra, akikben később kételyek és hitetlenség támadt Isten iránt. Majd Te másként teszed. Te hűséges maradsz, és soha sem fogsz bizalmatlanul állni az Ő akaratával szemben. Te majd naponta olvasod a Bibliát, és mindig a legjobbat próbálod tenni az Úrért, az emberért. Közben pedig észre sem vetted, hogy egy tál lencsével kezedben mennyi mindenre vagy képes, Isten pedig egyre hátrébb került a képen. 

Te sem vagy jobb a Deákné vásznánál, te sem vagy különb. Te is ember vagy, ahogy mindegyikőnk. És az ember nem változik. Ugyanazokat a köröket futjuk, ugyanazokat a hibákat tesszük, amióta az Édenben ettünk abból a bizonyos gyümölcsből. Káin, a testvérgyilkos, Jákób, a csaló, Júdás, az áruló vére folyik bennünk is, és Deákné vászna semmivel sem lett különb az évek múlásával. 

De ma reggel Isten egy különleges üzenetet küld neked és nekem. Ő sem változott az örökkévalóság kezdete óta. Ő ma is ugyanaz, aki tegnap, a teremtéskor, és Krisztus keresztjén volt. Hatalma, szeretete, nyitottsága, mindentudása nem csökkent. Előtte ma sincs lehetetlen. Ő a te életedben is az a Lény, aki kettéválasztotta a Vörös-tengert, aki mannát hullatott az égből, aki visszafordította a napórán az árnyékot, aki borrá változtatta a vizet, akinek a szavára Lázár életre kel, és aki Húsvét péntekén kimondta: Elvégeztetett. Ő a Te hatalmas Istened, aki hatással lehet az életedre. Ő az, akinek a jelenléte igazán megváltoztathat, átformálhat téged. Ő az, aki mellett az lehetsz, aki igazán vagy, akinek Isten teremtett. 

Hát ragadd meg a ma lehetőségét, és nyújtsd ki kezed Felé! Válaszd Őt, az Örökkévalót, és engedd, hogy különb életet adjon neked a Deákné vásznánál!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia