A kísértés természete

"Mert mindenki saját kívánságától vonzva és csalogatva esik kísértésbe. Azután a kívánság megfoganva bűnt szül, a bűn pedig kiteljesedve halált nemz."

Jakab 1:14-15

Nem a mások kívánsága a veszélyes, hanem a sajátunk. A kívánság úgy működik, mint a petesejt. Megfogan és valami nálánál nagyobb fog megszületni belőle.

A régi mondás úgy tartja, hogy vess el egy gondolatot, tettet aratsz, vess el egy tettet, szokást aratsz, vess el egy szokást és jellemedet aratod.

Mindenki kísérthető. Mivel eleve a bűnben születünk, ezért automatikus, hogy valamelyik területen mindenki megfogható. Nem ugyanaz a kísértés mindenkinek. A nyers hús nem csábító Neked, a kutyádnak viszont igen. Egy számítógépes játék nem csábító az egyhónapos kisbabának, de a tízéves gyereknek már igen. Kísértés van, de hogy bűnné növekedik-e, azt az ember dönti el.

Ha gyenge táplálékkal tápláltuk az akaratunkat, gyenge az ellenállóképessége. Ha megedzettük a kis kísértésekkel szembeni ellenállással, akkor megerősödik.

Minden ember átélte már a kísértést. Még Jézus is, de Ő az egyetlen, Aki mindig tökéletesen ellenállt neki. Mi elbuktunk.

Noé túlélt egy hatalmas világpusztulást, hűségesnek bizonyult egy halálraítélt emberi közösségben, de elcsúszott az egy pohár bor próbájában. 

Ábrahám hűséges volt és engedelmes, amikor Isten az egyetlen fiát kérte áldozatul, de letagadta a feleségét és egy korábbi adatot vallott be róla.

Izsák nem állt ellent, amikor az apja fel akarta őt áldozni, de a feleségét ő is letagadta. 

Mózes hűséges volt a legemberpróbálóbb korszakokban az izraeli nép élén, de elbukott egy addigra már ismerős helyzetben, amikor kétszer ütött a sziklára, amire csak egyszer kellett volna. 

Dávid sokszor tanúsított emberfeletti irgalmat ellenségeivel szemben, a szíve mélyéig tiszta és hűséges Uriást pedig megölette, mert kellett neki a felesége. 

Salamon lett a legbölcsebb király, akit valaha a világ a hátán hordott, de elbukott a pogány feleségek miatt, akiknek a kedvében akart járni, így megengedte a legborzalmasabb bűnöket is pogány istenek tiszteletére.

Hosszú a lista, de mi sem vagyunk jobbak. Mindez a kívánságnál kezdődik. Mindenkinél...

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet