Jakab diétája

"Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és minden gonoszságot, és szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket."

Egyre divatosabbak azok a diéták, amik arra bátorítják a fogyni vágyókat, hogy hagyjanak el bizonyos ételeket. Ilyen a néhány éve hazánkban is feltűnt Paleo, vagy a manapság divatos Keto, de ilyen a mára már klasszikusnak, vagy akár régimódinak is mondható szokásos, sima vegetarianizmus. Bizonyára van alapja ezeknek az étrendeknek, hiszen az ezeket alkalmazók nem győzik ajánlani őket másoknak. A logikájuk az élet minden területén jelen van: “A kevesebb néha több.” Néha, ha elhagyunk bizonyos dolgokat az étrendünkből, többet nyerünk, mint ha élnénk velük — állítólag. És egyébként is mindig van mivel helyettesíteni azokat az elemeket, amiket elhagyunk.

Jakab apostol is egy hasonló “diétára” ösztönöz ma bennünket. Ez viszont nem az étrendünkben kell, hogy megmutatkozzon, hanem az életünk minden területén. A jakabi diéta tehát a következőképpen néz ki:

Hagyd el a “tisztátalanságot" — A görög Bibliában itt található szó, a "ρυπαρία" (rüparia) egyszerűen úgy fordítható: mocsok. Ha eddig nem lett volna tiszta, hogy mit is jelent a “tisztátalanság”, most már egyértelműnek kell lennie. Gondold végig egy napodat! Mennyi mocsokkal vagy körülvéve? Az ember élete nagy részét információ befogadásával és feldolgozásával tölti. Ma ez többnyire a Facebook, a TV, a rádió és a napilapok segítségével jut el hozzánk. A nagy probléma ezzel az információval dúsított élettel, hogy ez a rengeteg hatás szűretlenül áramlik az elménkbe. Jakab ma felhívja a figyelmed: lépj ki, kapcsold le, dobd ki! Ideje a “mocsokmentes" diétának.
Hagyd el a gonoszságot — Aztán beérünk a munkahelyre, és kezdődik a pletykálkodás, a könyöklés, mások becsmérlése, lenézése… Egy sikerorientált világban könnyen mi is beleesünk abba a csapdába, ami mások méregetéséből és az ítélkezésből ered. Ha valaki előrébb akar jutni a ranglétrán, azt másokon taposva teheti meg. Nem kell, hogy az ember részt vegyen ezekben a megnyilvánulásokban, éppen elég, ha végighallgatja azokat. Amilyen hatás ér bennünket, az előbb-utóbb alakítani fogja a személyiségünket. Jakab “diétájának” második eleme a gonoszság elhagyása. Mennyivel jobb lenne az élet, ha mindenki gyermeki hozzáállással, befogadó módon, szeretettel állna a másikhoz! Ma kezdd el a “gonoszságmentes” diétát!
Helyettesítsd őket a Szentírással — Ahelyett, hogy “mocsokkal” tömjük az egyébként véges elménket, töltsük meg a Szentírás tanításával! És mi a legfontosabb isteni tanítás? (Máté evangéliuma 22:34-40) A szeretet az, ami igazán széppé és értelmessé teszi az életünket. A miénket, és mindenki másét is, akik körülöttünk élnek.

Ma tehát kezdd el a Jakab apostol által ajánlott mocsok— és gonoszságmentes diétát! Egy hétig minden nap, ahelyett, hogy értelmetlen információkkal töltenéd meg az elméd, keresd Isten üzenetét; és ahelyett, hogy elnéznéd a körülötted lévő gonoszságot, tegyél valami jót az embertársaiddal! Hidd el, a diéta eredménye már egy hét múlva tapasztalható lesz!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet