Választhatsz

„Az embernek az értelme terveli ki útját, de az Úr irányítja járását.”

Példabeszédek könyve 16:9

Egy gyermek még a születéséről sem dönthet. Ideális esetben tervezett, vágyott utódként jön a világra, akiért a szülei teljes felelősséget vállalnak. Nagyon hamar képes kifejezni, hogy valamire szüksége van. Sír. Sír, ha éhes, ha szomjas, ha fáj a hasa, ha ölelésre vágyik, ha megijedt az ablak alatt elszáguldó mentő szirénájától, ha kint fúj a szél, ha jön a foga, ha hideg vagy melegfront érkezik, ha rosszat álmodott, de még azzal kapcsolatban sem hozhat döntést, hogy a pandás vagy a halacskás body kerüljön rá aznap reggel.

Először gyakorlatilag mindenben a szülők döntenek helyette, és fokozatosan, lépésről lépésre kaphat egyre több felelősséget, választhat, hibázhat, tanulhat. Idővel dönthet arról, hogy kismotorral, futóbiciklivel vagy gyalog menjenek a játszótérre. Kiválaszthatja, kivel szeretne barátkozni? Milyen különórára van kedve járni, esetleg melyik hangszeren akar megtanulni játszani? Melyik középiskolába adja be a jelentkezését? Érettségi, egyetem, mi is érdekli valójában? És szép lassan leválik a szüleiről, akiknek – ideális esetben – bármikor kikérheti majd a véleményét, tanácsát, de a döntést egyedül neki kell meghoznia.

Isten is szeretne velünk egy élő, folyamatosan fejlődő kapcsolatban lenni. Szeretne a kívánságteljesítő automata képéből igazi társsá nőni az életünkben. Néhány hónapja hallgattam egy podcastot, amiben a házigazda teológus a következő példát hozta fel: tegyük fel, hogy szükséged van egy asztalra, és te imádkozol azért, hogy Isten rendelje ki ezt neked. Ő pedig sokszor nem egy kész bútort, hanem egy darab fát ad, hogy te készítsd el magadnak belőle az asztalt.

Isten enged dönteni, ezért adta az életét, hogy legyen választási lehetőségünk, és ne a halál legyen az egyetlen alternatíva. Sokszor nem a végletes jó és rossz között kell választanunk, hanem sok-sok jó lehetőség közül, amiket Ő kínál fel nekünk. Nem akarja helyettünk leélni az életünket, nem akarja elvenni a személyiségünket és robottá degradálni minket, hanem értelmes beszélgetésekre vágyik, igen, vitákra is, ha úgy adódik, együtt élt, vibráló életre.

Életre, amiben Ő mindig velünk lesz, tanácsol, segít, utat mutat. De a döntés a mi kezünkben van.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima