Hűséges vagy?


„Mert őt választottam ki arra, hogy megparancsolja maga után fiainak és háza népének is, hogy őrizzék meg az Úr útját, cselekedjenek az igazságnak és jognak megfelelően, hogy az Úr is beteljesítse, amit megígért Ábrahámnak.”

Mózes első könyve 18.fejezet 19.vers

 

Egy időben elgondolkodtam azon, hogy jogot tanuljak. Kiváló karrier lehetőség, kiemelkedő kapcsolatrendszer és jó fizetés. Tulajdonképpen nem is lett volna lehetetlen, de valószínűleg nem lettem volna sikeres, mert hiába a tudás, ha a képesség nincs meg hozzá. Minden munkához elhivatottság és megfelelő muníció kell. Ezekkel és persze a megfelelő tudással garantált a siker. Bár jogot nem tanultam, azért a törvény és a törvényesség, illetve a „mindennek van következménye” elv megjelenik a mindennapokban és nem csak nálam, hanem minden embernél, sőt Istennél is.

Sokszor hallottam már, hogy Isten a paradoxonok Istene. Hogy mit is jelent ez? Maga a szó, hogy valami paradoxon azt jelenti, hogy ellentmondásos. Isten ellentmondásos lenne? Nos, egyes vélemények szerint és némileg szerintem is igen. Nem, nem arra gondolok, hogy ha valamit mond, akkor azt nem gondolja komolyan vagy durvábban fogalmazzak…hazudik. Közel sem! Viszont van egy olyan tulajdonsága, amelyet mi emberek nem mindig gyakorlunk, mégpedig az, hogy Isten nem mindig úgy bánik velünk, ahogy megérdemelnénk. Ezt a viselkedési formát hívjuk úgy, hogy kegyelem. Isten egy kegyelmes Isten. Akkor miért mondtam, hogy paradox?

Azt írja fent az igevers, hogy Isten kiválasztotta Ábrahámot, hogy elmondja mit kell a nép tegyen, bemutassa az Úr útját és vezesse a népét, hogy azon járjon. Ha ez megtörténik, akkor az Úr beteljesíti azt, amit megígért neki. De akkor hogy is van ez? Csak akkor kapjuk meg Isten ígéreteit, ha teljesítünk dolgokat vagy anélkül is megkapjuk? A válasz igazából is-is. A jogosság úgy szólna, hogy megkapjuk az ígéret beteljesedését, ha megtesszük, amit kell. Hétköznapi nyelven, megkapjuk a jutalmat, ha elérjük a kívánt szintet. De Isten túl mutat a jogosságon. Tisztában van azzal, hogy emberi mivoltunk nem feltétlenül képes maradéktalanul betartani mindent, amit kér. Emiatt viszont nem akar büntetni vagy megfosztani az ígéreteitől. Ezért az a megállapodás, hogy ismerteti ígéreteit, be is bizonyította a kereszten, hogy komolyan gondolja, így a többi már rajtunk múlik.

Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy ígéretei és ajándékai úgy érkezzenek meg hozzánk, hogy valóban érezzük azt, hogy fentről kaptuk és ezáltal megerősödjünk a hitben, az elhivatottságban és a hűségben. Mert Isten mindig betartja az ígéreteit, akár kiérdemeljük, akár nem. Pusztán azért, mert szeret.  

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet