Az emmausi tanítványok


 Ekkor megnyílt a szemük, és felismerték, ő azonban eltűnt előlük. Ekkor így szóltak egymáshoz: Nem hevült-e a szívünk, amikor beszélt hozzánk az úton, amikor feltárta előttünk az Írásokat? Még abban az órában útra keltek, és visszatértek Jeruzsálembe, ahol egybegyűlve találták a tizenegyet és a velük levőket. Ők elmondták, hogy valóban feltámadt az Úr, és megjelent Simonnak
. 

(Lukács evangéliuma 24. fejezet 31-34. vers)



Akkor

Két lehorgasztott fejű tanítvány kullogott hazafelé. Szétfoszlott hamis reményüket siratták: Most mi lesz velünk? Mikor néhány napja bevonult Jeruzsálembe, akkor úgy hittük, hogy végre, most megszabadítja Izraelt a római elnyomástól, a főpapok zsarnokságától. Ő király lesz, mi pedig a miniszterei és eljön a földi paradicsom. De megölték, eltemettük, s még a testét is ellopták, az asszonyok meg olyat pletykálnak, hogy mégis él. Mi ez az egész?

Most

Mikor a járvány miatt két évre bezárt a világ és arra köteleztek minket, hogy maszkot hordjunk, meg hogy oltakozzunk, akkor azt gondoltuk, hogy ez a fenevad bélyege és ez már a vég. De nem, mert most itt van egy még nagyobb fenyegetés, a harmadik világháború előszele. S a megosztó kérdés, hogy most melyik hatalom mellé álljunk? Kinek szurkoljunk?

Akkor

Jézus melléjük szegődve az Igéből magyarázta meg nekik, amik Őfelőle megírattak: hogy a Messiásnak szenvedni kell, mielőtt bemegy a dicsőségébe.

Most

Jézus ma is az Igéből szól: „Nem test és vér ellen van tusakodásunk” (Ef.6:12). Az igazi ellenség nem ember. Sátán áll a dolgok mögött és azért állítja szembe a nemzeteket egymással „mert a háborúval el tudja terelni a figyelmüket arról a munkáról, amely az embert felkészíti az ítélet napjára, az Istennel való találkozásra.” (E.G.White: Nagy Küzdelem 504.o.) 

Nem itt a földön, és főleg nem most kell kincseket gyűjtenünk, nincs itt maradandó városunk. A mi küldetésünk nem politikai nézetek terjesztése, hanem hirdetni annak hatalmas dolgait, aki kihívott minket az Ő világosságára.

Akkor

A két tanítvány miután felismerte Jézust, a feltámadás örömhírével azonnal visszarohant, hogy bátorítsa a többieket.

Most

Majd te eldöntöd, mit csinálsz...

 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet