Bőségben, ínségben


"Tudok szűkölködni, és tudok bővölködni is, egészen be vagyok avatva mindenbe, jóllakásba és éhezésbe, bővölködésbe és nélkülözésbe egyaránt."


Soha, senki nem mondta, hogy kereszténynek lenni egyenlő a nyugodt, békés élettel, a vagyonnal és a hírnévvel. Ha ezek mind maguktól értetődőek volnának, Pál csak a bővölködést és a jóllakást ismerte volna meg Krisztus apostolaként, de ahogy láthatjuk, a tapasztalatai ennél sokkal komplexebbek voltak. Gondolhatnánk, hogy a sokféle tapasztalat eredményeképpen megrendült a hite, vagy megkérdőjelezte Isten szeretetét, de a megpróbáltatások soha nem gyengítik, mindig erősítik az embert, így, ideális esetben az ember hitét is.

Gondolj csak bele! Az a gyerek, akinek az iskolai órarendje hétfőtől-péntekig napi hat matematika órából áll, matematikai kérdésekben egyetemi szintű jártasságra tehet szert, de helyesen írni, vagy idegen nyelven soha nem tanul meg, és a testsúlyával is egész életében problémái lesznek a testnevelés órai szenvedések hiánya miatt . Az ilyen embert nem nevezhetjük tanultnak, hiszen a tanultsághoz sokféle területen alkalmazható tudásanyagra van szükség. Vagy vegyük példának okáért azt a testépítőt, aki csak a bal vádlijára edz! Minden bizonnyal hamar erős bal vádlival fog bírni, miközben a teste többi része elsatnyul — arról nem is beszélve, hogy mindeközben nevetségesen fog kinézni. Az a keresztény ember, aki csak a bővölködést ismerte meg, és a (bárminemű) szűkölködésből kimaradt, nem érezte át, mit is jelent kereszténynek lenni. Richard Rohr szerint "a bölcsesség abból ered, amit a fájdalmunkkal teszünk". Igaz ez a szükölködésünkre, betegségünkre, a bővölködésben ránk akaszkodó ál-barátokra és a "túl sok"-ból adódó egzisztenciális válságunkra.

Soha ne szégyelld, hogy éppen milyen élethelyzetben vagy: a szűkölködés, a "halál árnyékának völgye" (Zsoltárok könyve 23:4) a betegség mind-mind a kereszténység iskolájának vizsgatantárgyai. Ha igazán keresztény (vagy keresztyén) akarsz lenni, légy olyan, mint Krisztus, aki Pállal együtt elmondhatja: tud szűkölködni és tud bővölködni, be van avatva mindenbe. Inkább vedd áldásnak, hogy Isten megmutatja a legmélyebb szakadékokat is, hogy rajtuk keresztül bizonyíthassa: ő mindenhonnan képes — és kész — kimenteni téged!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet