A betlehemi kamionsofőr


"Hiszen nem kívánom én a bűnös ember halálát - így szól az én Uram, az Úr -, hanem azt, hogy megtérjen útjáról, és éljen."

Ezékiel könyve 18. fejezet 23. vers

Egy asszony a hosszú munkanap után késő este fáradtan ült be az autójába, hogy elinduljon a körülbelül ötven kilométer távolságra lévő otthonába. Felhajtott a közeli autópályára, és nyugodt tempóban haladt. Egyik autó a másik után haladt el mellette. Egyszer mellé ért egy kamion is, de ez meglepetésére nem előzte meg, hanem lelassított, és beállt mögé. Ez még nem is lett volna baj, de elkezdett dudálni és villogni.

Nem tudom, ti mennyire szeretitek, ha egy teherautós ezt csinálja. Vannak, akiket már az is feszélyez, ha az övénél jóval nagyobb járművek haladnak mellette vagy mögötte. Aki pedig úgy viselkedik, mint ez a sofőr, arról bizonyára elég rossz véleményt mondanánk – és szerintem finoman fogalmaztam.

Ez az asszony először nem értette, mi történik, aztán egye idegesebb lett. Azt gondolta, hogy a lassú tempó miatt szórakozik vele a kamionos, ezért gyorsított. De az mintha rátapadt volna. Tovább villogtatott és dudált. Hiába fokozta tovább a tempót, a kísérője csak folytatta a zaklatást. Amikor nem bírta tovább, hirtelen lehajtott az autópályáról – a kamionos meg utána! Már a pánik határán volt a nő, amikor észrevett egy benzinkutat. Csak odáig ne legyen baj! Csikorgó gumikkal kanyarodott be, egyenesen az épület elé hajtott, hirtelen megállt, és segítségért kiabálva kiugrott a kocsiból, és berohant az épületbe. A kamion közvetlenül a kocsija mögött állt meg, kiugrott a vezetője, odaszaladt az autóhoz, feltépte az ajtót, és egy sötét ruhás, símaszkos férfit rángatott ki a hátsó ülésről. Kiütött egy fegyvert a kezéből és a földre teperte. Az asszony megdöbbenve nézte a jelenetet az épületből – nem is sejtette, milyen veszélyben volt, miközben az, aki elől menekült, megmentette az életét.

Sok ember ma is hasonlóan gondolkodik Istenről, hasonlóan félreérti őt. Néha még mi, lelki emberek is. Azt gondoljuk, hogy piszkál, zaklat, rá akar venni olyasmire, amihez nincs sok kedvünk, nem enged meg dolgokat, amiket pedig szeretünk, és így tovább; és ezért menekülünk előle, nyomva "saját" életünk gázpedálját. Gyakran észre sem vesszük a hátsó ülésen leselkedő veszélyt, teljesen leköti figyelmünket és erőnket a menekülés - az elől, aki meg akar menteni. Ezért követ minket, ezért jár a nyomunkban. Ezért jött el Krisztusban is a földre, ezért született meg Betlehemben.

Hiszen nem kívánom én a bűnös ember halálát - így szól az én Uram, az Úr -, hanem azt, hogy megtérjen útjáról, és éljen.

Hagyd abba a menekülést, állj meg egy pillanatra most, az advent idején a benzinkútnál, nézz ki az ablakon, és figyeld, hogy hogyan rángatja ki a Megmentőd az autódból a rád leselkedő veszélyeket, és örülj az ajándékba kapott új életnek!

Áldott adventi várakozást - a betlehemi Kamionossal!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet