A megbocsátó Isten


"Van-e olyan Isten, mint te, aki megbocsátja a bűnt, és elengedi népe maradékának büntetését? Nem tartja meg haragját örökké, mert abban telik kedve, hogy kegyelmet ad. Újra irgalmas lesz hozzánk, eltapossa bűneinket, minden vétkünket a tenger mélyére dobja!"

Mikeás könyve 7:18-19

Akárhány beszélgetést hallottam a megbocsátásról, a nagy kérdés, ahol a beszélgetés kiköt: mi az, amit nem lehet megbocsátani? Más szóval, meddig terjed a megbocsátás? Valljuk be, hogy látva az emberi kegyetlenséget és visszaéléseket, ez egy nagyon is fontos kérdés! Sem az emberi történelemben, sem a személyes életben nem mehetünk el amellett, hogy vannak gonosz agresszorok és olyan elkövetők, akik megérdemlik a büntetésüket. 

Nagyon megmaradt bennem egy középkori történet, ami a végvárak világából származik - sajnos a történelmi szereplők neveit már elfelejtettem. Történt, hogy egy várkapitány és a fia török fogságba estek, ahol váltságdíjért engedték csak őket el. Amíg a család összeszedte a pénzt, a fogvatartók különböző megaláztatásoknak és kegyetlenségnek tették ki foglyaikat. Történt, hogy egy ilyen kegyetlenkedésbe a fiú belehalt. Az apa kiszabadult ugyan, de fiát örökké gyászolta, és mindenki ismerte szomorú történetét, és azt a kegyetlen módot, ahogy vele eljártak. Történt azonban, hogy fordult a kocka. Buda várának visszafoglalása után, fogságba került az a török úr, aki a kapitány és fia fogvatartója volt korábban. A győzelmi vacsorán a kapitány megkapta a török urat jutalmul, meg azért is, hogy bosszút állhasson a fiáért. Az őrök továbbadták a hírt, és az gyorsan eljutott a tömlöcbe is, ahol a török raboskodott. A magyar katonák gúnyosan és kárörömmel ecsetelték neki, hogy mit fog vele tenni a várkapitány. Vajon őt is szöggel kivert hordóban fogja legurítani, mint tette őt az annakidején a kapitány fiával? A várkapitány közben megérkezett, és elmondta, hogy megbocsát, nem fog úgy bánni vele, ahogyan a török bánt ővele, hanem szabadon engedi! A török úr azonban azért, hogy megmeneküljön az elképzelt válogatott kínzásoktól, inkább kiitta a méreggyűrűjét még a hír megérkezte előtt. A végvári legenda szerint ez annyira megdöbbentette és meghatotta a török urat, hogy utolsó kívánsága az volt, hadd halhasson meg keresztényként, mert ha ilyen az az Isten, akit a várkapitány szolgál, ő is őt akarja imádni.

Visszatérve a nagy kérdéshez: az emberek általában azt mérlegelik, mennyi az a bűn, ami már megbocsáthatatlan. Ezzel ellentétben a Bibliában Isten a megbocsátást pont a másik végéről közelíti meg: mi az, amit Isten még megbocsáthat? Más szóval, mikor adunk neki lehetőséget, hogy bármekkora bűnt megbocsáthasson.

Talán azért, mert egyedül neki van hatalma arra, hogy a megbocsátás nem csak elszálló szó legyen, hanem újjáteremtett valóság, Isten úgy képes megbocsátani, ahogyan más nem. Isten újjáteremti a bűnöst és a világot is, kijavítva minden hibát, amit a bűn okozott!

Vigyél ma mindent Isten elé, amit szeretnéd, hogy megbocsásson! MEg fogsz lepődni, milyen megbocsátó az Isten!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet