Benned van élet?


„A jóra törekedjetek, ne a rosszra, akkor életben maradtok, és veletek lesz az Úr, a Seregek Istene – ahogy mondogatjátok. Gyűlöljétek a rosszat, szeressétek a jót, szerezzetek érvényt a törvénynek a kapuban! Talán megkegyelmez József maradékának az Úr, a Seregek Istene.”

Ámosz próféta könyve 5.fejezet 14-15.vers

 

A próféta azzal kezdi, hogy ha a jóra törekszik a nép, akkor életben maradnak. Mit jelent életben maradni? Csak annyiról szólna, hogy vigyázzunk a testi épségünkre és óvakodjunk a veszélyektől? Mi az élet? Nem, nem a filozofikus meghatározására vagyok kíváncsi, hanem arra, hogy mikor szoktuk azt mondani valamire, hogy „él”, „életrevaló”, „tud élni” vagy „látszik rajta az élet”?

Kezdjük a reggelt egy kis nyelvtannal és állapítsuk meg, hogy milyen szófajú az „élet”, mint szó. Ha rákeresünk az interneten, akkor azt találjuk, hogy ez egy főnév. A Mi?, Ki?, Mik?, Kik? kérdőszavakkal lehet rákérdezni. Ha azt mondom, hogy „Ő él!”, akkor viszont azt kérdezem, hogy „Mit csinál?” – él. Tudom, tudom, ez már az ige szófaj kérdőszava, de engedd meg kedves Olvasó, hogy egy kicsit játsszak a szavakkal és rávilágítsak egy más nézőpontra.

Azt üzeni a fenti szöveg, hogy ha a jót tesszük és nem a rosszat, akkor életben maradunk. Tehát, egy olyan tettet hajtunk végre, amelynek hatása van ránk és akár a környezetünkre is. Az életben maradás nem csak azt jelenti, hogy nem halunk meg, hanem azt, hogy folyamatosan fejlődünk, haladunk az utunkon, miközben nem ártunk másoknak, sem magunknak, tudatosan figyelünk arra, hogy hogyan éljük az életünket és állandó mozgásban vagyunk. Ezen az úton megismerünk egy csomó mindent. A jót, a rosszat, a boldogságot, a fájdalmat és dönthetünk, hogy hogyan élünk. Ha a rossz mellett, a keserűség vagy a bánat mellett döntünk és engedünk a rossz érzéseknek, akkor hiába vagyunk életben, élet nem lesz bennünk. Az élet maga a boldogság, a jó, az öröm, a szeretet, a bátorság és minden más, ami segít abban, hogy haladjunk és éljünk. Legyen a mai napod tele élettel!

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet