Egészséges tudomány

 


„Mert lesz idő, mikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint gyűjtenek magoknak tanítókat, mert viszket a fülük."

(Timótheushoz írt második levél 4. fejezet 3.vers)

Látom, már mondod is: Ez az idő itt van. Az utolsó napokban élünk. Az embereket már nem érdekli a Biblia, már nem kell nekik az Igazság, az evangélium.

De állj csak meg! Itt nem erről van szó. Ez a Bibliavers nem a hitetlenek szapulásáról szól, hanem arról, hogy keresztényként oly gyakran rosszul olvassuk a Szentírást.

Bizony, ha ezt az egész levelet összességében nézzük, akkor hamar kiderül, hogy Pál apostol, azokról beszél, és azoktól óvja fiatal munkatársát, Timótheust, akik nagy bőszen a ki nem nyilatkoztatott és lényegtelen dolgokról vitatkoznak a gyülekezetben, miközben rendetlenül és erkölcstelenül élnek. „A botor és gyermekes vitatkozásokat pedig kerüld, tudván, hogy azok háborúságokat szülnek” (23.v.)

Akik úgy vannak az Igazsággal, mint a samáriai asszony ott a Jákob kútjánál. Mikor Jézus a személyes életét érintő kényes pontokat érintette, akkor ő rögtön más irányba terelte a szót. Nem mert és nem akart szembe nézni az Igazsággal, mert az fáj.

El nem szenvedik az egészséges tudományt – régies, de nagyon helytálló Károli Gáspár fordítása, mert az egészséges bibliaolvasás valóban szenvedés. Amikor az Ige az önzésünkbe vág, amikor felfedi gennyes, bűnös vágyainkat az nagyon fáj.

Mennyivel könnyebb elvitatkozgatni azon, hogy az Új-földön lesz-e lila színű tulipán, vagy, hogy hányadik pápa hogyan fogja ráerőltetni a világra a vasárnaptörvényt, hogy a vakcina a fenevad bélyege, stb.

S milyen nehéz odaállni a másik elé és bevallani, hogy nem tudunk úrrá lenni az indulatainkon, hogy akarjuk, de nem tudjuk szeretni. Milyen nehéz felvállalni, hogy válságban vannak emberi kapcsolataink ’öt férjed volt…’, és segítséget kérni, elfogadni és mindent megtenni a jobbításért.

Szóval, te hogy állsz az egészséges tudománnyal? Mit jelent számodra a Biblia? Mese? Sci-fi? Egy bunkósbot, amivel másokat fejbe lehet verni? Vagy az a kétélű kard, amit magad felé irányítasz?

„Mert az Istennek beszéde élő és ható, és élesebb minden kétélű fegyvernél, és elhat a szívnek és léleknek, az ízeknek és a velőknek megoszlásáig, és megítéli a gondolatokat és a szívnek indulatait.” (Zsid.4:12)

Gyere és mondjuk együtt: 

Uram, hálás vagyok neked ezért a kétélű kardért.

Köszönöm, hogy ma is szívembe hatol.

„Tudom és érzem, hogy szeretsz:
Próbáid áldott oltó-kése bennem
Téged szolgál, mert míg szívembe metsz,
Új szépséget teremni sebez engem.”
 

(Részlet: Tóth Árpád: Isten oltó-kése)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet