Az igaz barát


Minden időben szeret, aki igaz barát, és testvérül születik a nyomorúság idejére.

Az egyik percben még jól vagy, nevetgélsz, végzed a dolgodat, aztán egy hirtelen áramszünet, és arra eszmélsz, hogy nem bírod emelni sem a kezed, sem a lábad, segítséget kérsz, de csak artikulálatlan hangok jönnek ki lebiggyedt ajkaid közül.

Csak fekszel bénán és felötlik benned, hogy hányszor figyelmeztettek, hogy egy kissé vegyél vissza a tempóból, hogy ne idegeskedj annyit, hogy táplálkozz egészségesen, hogy légy mértékletes, hogy mozogj többet, hogy…, de már késő. Vagy mégsem?

Az ágy, amiben fekszel felemelkedik és megindul. Mire rádöbbensz, hogy négy barátod visz valahova, addigra már kint is vagy az utcán, majd egy háztetőn, amin keresztül leengednek Jézus elé. Ez az igaz barátság.

Ott van akkor is, ha baj van – Mindig számíthatsz rá. Segít, akkor is, ha önhibádból kerülsz bajba, ha nem kéred, vagy ha már kérni sem tudsz.

Azt adja, amire az adott helyzetben igazán szükséged van – Hiszen, kívülről szemlélve jobban átlátja a problémád, mint te magad.

Tudja, hol a megoldás – Veled együtt keresi meg és teszi meg az utat.

Leküzd minden akadályt. – Emberek, körülmények, háztető? Semmi sem állhatja útját.

Mindent megmozgat a megoldás érdekében – Nem azt nézi, hogy mennyibe fogsz neki kerülni, hogy mennyi ideje, mennyi energiája megy rád, vagy, hogy mások mit szólnak.

Bizony, a kapernaumi gutaütöttnek négy ilyen igaz barátja is volt. De az Ige mai kérdése:

Neked mennyi igaz barátod van? Adj hálát értük név szerint!

Illetve, te vagy-e ilyen igaz barát? Imádkozz, hogy azzá lehess!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia