A közelgő váltság

Amikor pedig ezek elkezdődnek, egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok.”
Lukács evangéliuma 21:28

Válság vagy váltság - leírva csak egy betű, jelentésben viszont milyen nagy a különbség a két szó közt! A legtöbb hír rossz eseményekről számol be, vagy rosszat jelez előre. Minden nap hallunk, olvasunk olyan újabb dolgokról, amik aggodalommal tölthetnek el minket. A hétköznapok sok örömét, a kicsi jó híreket, az apró előre lépéseket már alig-alig vesszük észre, annyira „rá vagyunk kattanva” a szenzációra, az ijesztő hírekre.

Amikor Jézusnak a végidőről szóló beszédét olvassuk a Lukács evangéliuma 21. fejezetében, rémüldözünk, borzongunk, és katasztrófa- és horrorfilmekbe illő jelenetek peregnek le lelki szemeink előtt. Ez nem teljesen alaptalan, hiszen Krisztus elmondása alapján a jövő valóban sok szörnyűséget tartalmaz: hamis Krisztusok, vallási üldözések, földrengések, háborúk, járványok, éhínség, ellenségeskedés a családokban, és így tovább. És mivel megszoktuk, hogy az ijesztő hírekre figyeljünk, természetes, ha a Megváltó szavaiból is ezeket értjük ki elsősorban. Az események és a szörnyűségekre kihegyezett figyelmünk miatt nem csoda, hogy "Az emberek megdermednek a félelemtől és annak sejtésétől, ami az egész földre vár". (Lukács evangéliuma 21:26)

Jézus azonban másra helyezi a hangsúlyt, és arra biztat, hogy arra összpontosítsunk mi is. Igen, az életkörülmények a vég felé egyre nehezednek majd, de amikor ezeket látjuk, ne roppanjunk bele, hiszen ezek egy olyan eseményt előznek meg, ami minden várakozásunkat, vágyunkat és elképzelésünket felülmúlja majd! Krisztus visszatér, hogy megmentsen, megváltson minket! Eljön, hogy nekünk adja azt, amit kétezer évvel ezelőtt a saját élete árán megszerzett számunkra! 

Nem állítom, hogy örülnünk kellene a nehézségeknek. De nem kell, hogy a várható válság miatt szorongjunk. Inkább arra figyeljünk, amit ezek az események előjeleznek, a váltságra.
Válság vagy váltság - leírva csak egy betű... De mekkora különbséget jelent a hétköznapjainkban, hogy melyikre figyelünk!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet