Jézus előre megmondta

Most mondom ezt nektek, mielőtt megtörténik, hogy ha majd megtörténik, higgyetek.

Amikor beköltöztünk az új otthonunkba, és először láttunk vendégeket magunknál, még ki kellett találnunk, hogy hogyan magyarázzuk el nekik, hogy hol is található pontosan a ház. Elmondtuk a falut, az utcát, a házszámot, és a végén mindig hozzátettük: úgyis idetalálsz, mert ez a legszebb ház az utcában. Persze mielőtt nagyképűnek tűnnék, ez nem a mi érdemünk, sokkal inkább az előző lakóké, akik tényleg gyönyörűen gondját viselték a háznak. A korlátokról muskátlik lógtak, az udvaron gyönyörű virágoskert, szökőkút. Minden, ami ahhoz kell, hogy szép legyen a ház — ennek nagy része mára már a “leegyszerűsítés” jegyében eltűnt. De akkor ez tényleg igaz volt: ez volt a legszebb ház az utcában. Persze a vendégeink is így reagáltak a telefonvonal másik végén: “Persze, csak mondod…” Aztán megérkeztek, és rögtön elhitték, amit mondtunk.

Van az a buta mondás, hogy “hiszem, ha látom.” Semmi értelme: amit látunk, azt nem kell elhinnünk, csak ha nem hihetünk a szemünknek. Ami persze van, hogy előfordul, de ideális esetben azért a látottakban nem kell kételkednünk. Amikor már ott vagyunk, nem kell elhinni — csak azt, hogy aki beszélt róla, igazat mondott. Ha hiszünk, akkor nem a szemünknek, hanem a másik embernek hiszünk adott esetben.

Jézus is erre gondol, amikor a jövőről való elmélkedése végén azt mondja: "Most mondom ezt nektek, mielőtt megtörténik, hogy ha majd megtörténik, higgyetek.”
Sokat beszélt a haláláról és a feltámadásáról az idő alatt, amíg a földön szolgált, és mégis, a tanítványainál süket fülekre talált. Egyik se értette, hogy mit is jelent az, hogy a jeruzsálemi templomot lerombolják, de három nap alatt újjáépül, és különösen nem értették, hogy a Messiás, akit évszázadok óta várnak, és aki most végre itt van, akivel rendet lehet tenni a politikai szférában, most arról beszél, hogy lesz olyan, amikor megint nem lesz velük. Kár is erőlködni, úgyse tudják elképzelni, hogy hogy is lesz, a gondolkodásuk pont eléggé behatárolt ahhoz, hogy ne értsék meg. Jézus a legtöbbet akarja kihozni a dologból: így majd hisztek akkor, amikor benne lesztek.


A prófécia ilyen: megpróbálhatjuk előre megmondani, hogy ez így fog kinézni, vagy úgy, hogy így jön a várva várt vasárnaptörvény, vagy úgy fogják üldözni a keresztényeket a beültetett csipekkel — ha nem hallottál még ezekről, te boldogabb ember vagy, mint én… Pedig a prófécia egyetlen célja, hogy amikor majd abban az utcában járunk, aminek a végén Jézus visszajövetele várható, tudjuk, hogy a legszebb házat keressük. Elég, ha majd akkor összeáll a kép. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet