Örüljetek!

"Bizony, bizony, mondom néktek, hogy ti sírni és jajgatni fogtok, a világ pedig örül; ti szomorkodtok, de szomorúságotok örömre fordul."

"Az nevet, aki utoljára nevet."
Az az igazi boldogság, ami megmarad, és nem tűnik el egyhamar. Időről-időre rá kell jönnöm, hogy rossz dolgokban keresem az örömömet az életben. Főleg az a probléma, hogy általában dolgokban. A kütyü-mániások, akik olyanok, mint én, mindig a legújabb számítástechnikai, vagy informatikai eszköztől, mások az új cipőtől, ruhától várják a boldogságot, de hamar rá kell jönnünk, hogy a kütyü a fiók, az új ruha pedig a szekrény mélyén várja a molyokat alig néhány használat után. A dolgok nem igazán adnak boldogságot, hiszen azt pénzen nem lehet megvenni. A valóság azonban az, hogy bár a pénz önmaga nem tesz boldoggá bennünket, és ez igaz, a kutatások bizonyítják, hogy a vásárlás, és az új dolgok megszerzése komoly örömforrás minden ember számára. Az egyetlen probléma ezzel az örömmel, hogy csak bizonyos ideig tart. Az autó hamar elromlik, a telefon elavulttá válik, a ruha kimegy a divatból. 

Milyen örömről beszél ezzel szemben Jézus a mai igében? Milyen az az igazi öröm, amit nehéz megtapasztalnunk a hétköznapokban, mégis hosszú távon értékesebbek, mint a pillanatnyi örömök?

  1. A helyesen eltöltött idő. Az egyik legnagyobb hiba, amit ember elkövethet az életében, hogy újra nem termelhető erőforrásokat áldoz fel valami olyanért, ami idővel újratermelődik. Egyszerűbben megfogalmazva: amikor pénzért időt áldoz fel. Míg az előbbiből mindig valahogyan lesz, addig az elpocsékolt időt soha nem kapjuk vissza. A UCLA Egyetem kutatásában azt találták, hogy azok az emberek, akik a felajánlott pénz és idő közül inkább ez utóbbit választották, általában véve sokkal boldogabbak, anyagi helyzetüktől függetlenül, mint azok, akik inkább a pénzt tartották fontosnak. És ne értékeljük le a szeretteinkkel szerzett emlékek erejét se!
  2. Önmagunk fejlesztése. Tanulni, tanulni, tanulni. Sokkal teljesebb és boldogabb lehet az életünk, ha valamilyen területen mindig fejlesztjük magunkat. Nem kell feltétlenül havonta egy új idegennyelvet megtanulnunk, de a Biblia tanulmányozása, vagy érdekes könyvek olvasása lényegesen javít az életminőségünkön.
  3. Az egészséges kapcsolatok. A világ leghosszabb, közel száz éven át tartó, életminőséggel kapcsolatos kutatásában arra jutottak, hogy az ember boldogságát és elégedettségi szintjét befolyásoló legfontosabb tényező nem az egészség, vagy a pénz, hanem a jó emberi kapcsolatok. Persze ebbe az Istennel való kapcsolatunk is beletartozik!
  4. A jövőbe vetett bizalom. Nincs annál lélekölőbb érzés, mint amikor az ember biztos benne, hogy a jövő nem tartogat számára semmi jót. Ha azonban reménnyel tekintünk az előttünk álló időre, a látszattól függetlenül, még a legrosszabb helyzetben is elégedettek lehetünk. Ezt a reményt pedig Isten adhatja meg a számunkra.

A Biblia nem arról beszél, hogy Isten minden helyzetben örömöt és boldogságot akarna adni nekünk. Ő ennél hosszabb távra, örökre tervez! Így ha most még sírás is a részünk, Isten örömre fogja változtatni azt.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet