A türelem rózsát terem

„...hogy ne legyetek restek, hanem kövessétek azokat, akik hit és türelem által öröklik az ígéreteket.

Zsidókhoz írt levél 6. fejezet 12. verse



Szomorú vagyok, ha arra gondolok, hogy egy olyan helyen élek ebben a világban, ahol nem lehet megosztani egy képet arról, ha valaki nyilvánosan megvallja az Isten iránti elköteleződését, bírálat nélkül. Hálás vagyok, hogy a világnak több olyan pontján is megfordulhattam, ahol nem volt ciki étteremben hálát adni az ételért. Jó tudni azt, hogy vannak olyan helyek, ahol az istenfélelem normális és értékes.

Miért gondoljuk, hogy radikális véleménynyilvánításunk bárkit is képes lenne befolyásolni egyik vagy másik irányba? Ellenben viszont rossz hangulattal mételyez meg egy közösséget. Illetlen hangsúly, kellemetlen szavak, vonzó? Egyáltalán nem! Kinek a társaságában töltenénk el szívesebben az időnket? Valaki, aki folyton kritizálja a másik embert, aki mindig jobban tudna csinálni mindent, mert mindenhez ért, vagy valaki olyan társaságában, aki kimért, minden helyzetben higgadt és optimista, akinek a pszichológiai szükséglete nem abban elégül ki, ha a másikról alkothat véleményt.

Valamikor én is olyan ember voltam, (talán még néha ma is az az ember vagyok,) aki azt hitte a bölcsesség kövét szorongatja, így formálva jogot arra, hogy bárkinek, bármit, bármikor megmondhassak. Nagy tévedés. Addig nem is érzékeltem, hogy mivé lettem, míg egyszer édesanyám nem emlékezetett rá, hogy térjek vissza a földre. Nagy idegességemben és elégedetlenségemben, egész nap azzal voltam elfoglalva, hogy mások „esetlenségén” rágódjak, és édesanyámmal is olyan hangon beszéltem, amelyen nem lett volna szabad. Egy egész nap semmilyen pozitív megnyilvánulásom nem volt, majd este édesanyám eszembe jutatta, hogy még csak fel sem köszöntettem őt a születésnapján. Rájöttem, mennyire öntelt ember vagyok, és ez fordulópont volt az életemben.


A nyugodt, kimért, türelmes ember társaságában sokkal jobban esik a szívnek időt tölteni, úgyhogy ne féljünk kinyilvánítani Isten iránt érzett hűségünket és szeretetünket. Sokkal vonzóbb egy ilyen ember társaságában időt tölteni, mint valakinek, akiből csak úgy tör el a pesszimizmus, mint a forrásvíz. Másrészt az egészségünkre is káros.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet