Isten nem változik

"De te ugyanaz maradsz, éveidnek soha sincs vége. Szolgáid fiai színed előtt lakhatnak, utódaik is megmaradnak."

Ma már semmi nem olyan, mint régen.
Mennyivel jobb volt, amikor fiatalabbak voltunk. Mennyivel olcsóbb volt a fagylalt, és a fiatalok még átadták a helyüket a buszon. Nem kellett aggódni a nyugdíj miatt, és aki dolgozni akart, az mind talált magának munkahelyet. Mennyivel közvetlenebbek voltak az emberek, és mennyivel könnyebb volt az élet általában véve. Minden változik, és nem mindig pozitív irányba.

Különösen furcsa érzés belegondolni, hogy majd tíz, húsz, harminc év múlva a következő generáció fog hasonló nosztalgiával visszatekinteni a világra, mint ahogy mi a saját fiatalkorunkra, vagy a korábbi generáció az előzőkre. Az először 1990-es években gyártott, és 1991-ben “Az év autója" díjat elnyert első Renault Clio már lassan harminc éves “veteránautó” lesz. Tíz év múlva már majdnem 50 éve lesz, hogy a Nokia 1011-es, a világ első tömeggyártott mobiltelefonja megjelent a piacon. Ehhez képest ma már iPhone X-ekkel és Samsung Galaxy S9-ekkel járunk-kelünk, nem is beszélve a Tesláról… Mi lesz 30-40-50-60 év múlva? A Wright testvérek első repülése (1903) és az Apollo 11 holdraszállása (1969) között csak 66 év telt el! Kevesebb idő telt el a berlini fal leomlása (1989) és a Szeptember 11-i terrortámadás (2001) között, mint ez utóbbi és a mai nap között. Hova változhat még a világ a következő években és évtizedekben?

Ha sikerült gondolkodásra bírjalak — és egy kicsit megrémítselek — az emberi élet mulandóságát tekintve, nyugodj meg! A változás jó! Az ember szereti is a változást, ezért nem bírunk egy helyben ülni, ezért van erre külön szavunk (az unatkozás), amit kerülünk, (és éppen ez az, ami Manoush Zomorodi szerint a kreativitás alapja) a de sokszor szükség van a változatlanságra is. Egy kisgyerek számára biztonságot ad, hogy az édesanya karjai mindig ott vannak neki, és biztonságot adnak, amikor szükség van rá. Az ősök bölcsességei mintha változatlanok lennének, koruk ellenére is. De talán mind közül a legnagyobb bátorítást a fent olvasott ige adhatja.

Az az Isten, aki Ábrahámnak korszakalkotó ígéretet adott, amelyik Mózessel kivezette a népét Egyiptomból, aki Dánielt kiragadta az oroszlánok szájából, Pállal találkozott a damaszkuszi úton, Jánosnak bemutatott mindent, ami történni fog ezek után, ma is ugyanaz az Isten, aki egykor volt. Nem változik. Nem avul el. Nem un meg bennünket, és áll tovább. Ő ugyanaz az Isten tegnap, ma és mindörökké.

Ugyanaz az Isten, aki bennünket támogat, 10, 20, 30 év múlva a gyermekeinket és unokáinkat is szeretetével fogja elárasztani.
Akkor is, mikor az iPhone X-eink már rég egy szemétdomb alján fognak rozsdásodni.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet