Nap és pajzs az Úr


„Mert nap és paizs az Úr Isten; kegyelmet és dicsőséget ád az Úr, nem vonja meg a jót azoktól, akik ártatlanul élnek.”
(84. Zsoltár 12. vers)

Sokak számára a mai nap egy a sok közül, egy szokványos szürke szerda. Ám ez a nap az 2001 óta a menekültek világnapja, mely egybeesik az 1975-ben kikiáltott afrikai menekültek napjával. Az ENSZ ezzel szeretné felhívni a figyelmet a menekültek életkörülményeire, helyzetére.

S bár a menekültek megítélése elég eltérő lehet, Jézus követőjeként azonban nem zárhatjuk be senki elől hajlékunkat, aki nálunk keres oltalmat. Ez a valódi istentisztelet és böjt: „hogy az éhezőnek megszegd kenyeredet, és a szegény bujdosókat házadba bevigyed, ha meztelent látsz, felruházzad” (Ézs.58:7)

A 84. Zsoltár is egy, az Istenhez menekülő emberről szól, aki mindennél jobban vágyik az Örökkévaló templomába, és aki az úton az Ő oltalmáért fohászkodik. „Kívánkozik, sőt emésztődik lelkem az Úrnak tornácai után.” (3.vers) „Mert jobb egy nap a te tornácaidban, hogysem ezer másutt; inkább akarnék az én Istenem házának küszöbén ülni, hogysem lakni a gonosznak sátorában!” (11.vers)

A Szentírás hithősei mind hasonlóan gondolkodtak; „vallást tevén arról, hogy idegenek és vándorok a földön. Mert akik így szólnak, nyilván jelentik, hogy hazát keresnek.”(Zsid.11:13-14)

Így, ma, amikor megemlékezünk a menekültekről, jusson eszünkbe, hogy hívő emberként mi is idegenek és vándorok vagyunk ezen a bűnnel fertőzött földön. Nincs itt maradandó városunk. „A mi hazánk a mennyekben van, honnét a megtartó Úr Jézus Krisztust is várjuk” (Fil.3:20).

Aki napunk és pajzsunk vándorutunkon, aki világosságot és életet ad, aki megvéd az ellenségtől. Adjunk hálát Őneki azért a sok jóért, mellyel nem nézve megérdemeljük-e vagy sem, megbecsüljük-e vagy sem, nap, mint nap megajándékoz, és melyeket megoszthatunk egymással!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet