Ne állj át a sötét oldalra!

„Krisztus szabadságra szabadított meg minket, álljatok meg tehát szilárdan, és ne engedjétek magatokat újra a szolgaság igájába fogni.”
Pál levele a galatákhoz 5:1

Házasságunk első évében, mivel a férjem szerette, én pedig addig sosem láttam, leültünk, és megnéztük együtt a Star Wars (Csillagok Háborúja) két trilogiáját olyan sorrendben, ahogy elkészültek a filmek. Tehát kezdtük az eredeti, 1970-80-as években gyártott hármassal, majd utána néztük meg a 2000-es években készített filmeket. Így utolsónak A Sithek Bosszúja maradt. Életem egyik legnyomasztóbb film-élménye volt az új trilógia befejező része. Anakin Skywalker átállt a sötét oldalra, mert elhitte, hogy ez az egyetlen út ahhoz, hogy megmentse szerelmét. És végül mindent elveszített. Elveszítette önmagát, a feleségét, aki belehalt a szülésbe. Elveszítette a lehetőségét is annak, hogy igazán apa lehessen. Elveszítette mesterét és legjobb barátját, akivel ezután ellenséges oldalra kerültek. Elvesztette helyét a jedik között, a „jók” oldalán. Elveszítette egészségét. És elveszítette szabadságát. Vader nagyúr lett. A Galaktikus Birodalom uralkodójának szolgája. 

Késő volt már, amikor befejeztük a filmet, de legszívesebben ott helyben újranéztem volna az eredeti trilógiát, mert fájt ez a nyomasztó érzés. Fájt, hogy a főhős elhitte, nincs más út. 

Ma, Húsvét reggelén pont azt ünnepeljük, hogy van más lehetőség. Krisztus feltámadására emlékezünk, a győzelmére, mellyel lehetővé tette, hogy választhassunk. Hogy ne a „sötét oldal” legyen az egyetlen út, hogy ne legyünk többé szolgák, hanem azok, akiknek Ő megteremtett, Isten gyermekei. 

Krisztus meghalt és feltámadt azért, hogy újra szabadok lehessünk. Hogy megtudjuk, mi is az igazi szabadság. Hogy a bűn ne láncolhasson minket magához, hogy lehetőségünk legyen a jót választani, a jót tenni. 


Hát ünnepeld meg ezt a Húsvétot azzal, hogy meghozod Krisztus mellett a döntést, és nem lépsz vissza a szolgaságba! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia